muzikanti1111141Двама ловешки музиканти станаха лауреати на Фестивала на руския класически и съвременен романс „Балканска романсиада“, провел се на 8 и 9 ноември в Руския културно-информационен център в София. 28 изпълнители от пет страни се представиха в две категории – „Романсиада” – за студенти от музикални учебни заведения и млади изпълнители до 28 години, и „Романсиада без граници” – за изпълнители над 28 години. Участниците от България, Македония, Русия, Украйна, Хърватска и Полша в огромното си мнозинство са професионални оперни певци и студенти от консерваториите в съответните страни.

Представителят на Ловеч и на България Стоян Груев (бас) спечели първото място в категорията „Романсиада без граници” и бе удостоен със статуетка и диплом. За впечатляващите си изпълнения той получи не само високата оценка на журито, но също и поздравления и ласкави отзиви от отделните негови членове след приключването на конкурсната програма, както и признанието на преките си конкуренти – участници в конкурса. За успеха на Груев изключително много допринесе с блестящата си интерпретация и виртуозни импровизации на музикалния текст концертмайсторът Валерий Хомяков.

muzikanti1111142Фестивалът-конкурс бе организиран от Балканската асоциация на руските съотечественици със съдействието на Столична община, посолството на Руската Федерация у нас, Държавното бюджетно учреждение „Дом на романса” – Москва, и Благотворителния фонд за съхраняване на руския романс „Романсиада”.

В журито, оценявало изпълнителите, участваха проф. Благовеста Константинова, преподавател по камерно пеене в ДМА „Панчо Владигеров”, Румен Райчев, диригент на смесения хор при БНР, Петър Данаилов, световноизвестен оперен певец (баритон), Евгения Терентева, директор и преподавател в Руско-британската академия „Musica nova” – Лондон, Оксана Петриченко, концертмайстор в „Дом на романса” – Москва, и Раиса Полякова, известна изпълнителка на руски романси.