pdi2206151Цветан Тодоров

Ловешки случай влезе в публикувания миналата седмица отчет „Състоянието на достъпа до информация в България 2014“ на ПДИ.

В годишния доклад, наред с други случаи от страната,  е отделено място и на станалия известен „Ангел на прелеза“, който се следи от НГ. Поради инцидента на жп-линията с Ангел Георгиев, чрез ЗДИ бе поискана информация от НК „Железопътна инфраструктура“ за произшествията (11 на брой) на жп-прелези в областта. И в момента десетки хора, живеещи зад линията, продължават да я пресичат с риск за живота, защото няма откъде на минат.

Годишният документ съдържа оценка на проекта за закон за изменение  и допълнение на ЗДОИ от гледна точка на опита на фондацията, анализ на резултатите от одита на интернет страниците на 544 институции, систематизация и анализ на случаите и на съдебната практика

През 2014 г. най-често търсят информация гражданите (214 пъти), следват журналистите (77) и НПО (56). Най-малко са заявленията, подадени от хора от бизнеса (13). Докладът се по проект „Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот”, подкрепен от Фондация „Америка за България“. Достъпен е в електронна форма на http://store.aip-bg.org//publications/ann_rep_bg/report2014.pdf.

Навършват се 15 години от приемането на Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), като през това време той успя да се утвърди като важен социален инструмент.