bchk109143Отборът на ОС на БЧК в Ловеч се нареди първи след морските отбори от Варна и Бургас на Трети Национален турнир „Млад спасител” в морската столица. Той се проведе в последните два дни на август. В него участваха над 100 момчета и момичета. Те се състезаваха в две възрастови групи – от 12 до 14 и от 15 до 17 години. Общо 6 региона изпратиха свои представител в надпреварата, като състезателите от отборите на Варна и Бургас по обясними причини се класираха на първите места. Тимът на Ловеч от втора възрастова група 15-17 години се подреди първи след тези, които имат възможност да тренират всеки ден. Останалите състезатели бяха от Велико Търново, Смолян, Благоевград.

В Националния турнир се проведе в 5 дисциплини – море – „бягане-плуване-бягане”,”плажни флагове”, басейн – „100метра с препятствия”, „хвърляне на спасително въже” и „щафетно извличане на удавник”.

bchk109141Сребърни медалисти в дисциплина „хвърляне на спасително въже” станаха Мартин Цветков и Александър Георгиев, а в дисциплината „плажни флагове” среброто взе Христо Александров.

В индивидуалното класиране 16то,17то, 18то и 22ро място съответно се наредиха Христо Александров, Александър Александров, Мартин Цветков и Николай Георгиев.

В щафетното плуване с извличане удавник на 25 м, което определи и отборният победител, младите спасители от Ловеч се класираха на пето място – веднага след морските отбори. Третият Национален турнир «Млад спасител» във Варна бе спечелен от местния отбор «Черно море», втори остана тимът от Бургас, на трето отново домакините с отбора «Одесос» и четвърто място грабнаха състезателите от Ловеч.

bchk109142«Изключителна организация на БЧК-Варна, перфектна програма, много настроение и емоция през двата дни на турнира», така описа с няколко думи участието на младите червенокръстци от Ловеч водачът на групата старши спасител Стойко Бончев. Той допълни, че състезателните дисциплини са дали възможност на участниците на демонстрират разнородни умения – и сила, и креативност, и бързина. «В курсовете за спасители работим с много млади хора и нашата цел е да ги научим да бъдат отговорни не само към себе си, но и към хората около тях, да бъдат внимателни, наблюдателни, смели и да имат професионално отношение към работата си като спасители», поясни още Бончев.

Участниците от Варна и Бургас, а и от други места имат възможност да тренират всеки ден, липсата на басейн в Ловеч е сериозна, нямаме такива условия да развиваме умения като други отбори, но въпреки това се представихме прекрасно, а след състезанието сме още по-амбицирани и следващата година ще постигнем още по-добри резултати, споделиха след завръщането си пък участници в ловешкия отбор «Млад спасител».

4 коментара

  1. При липсата на всякакви условия са постигнали голям успех БРАВО- на целия екип!!!!! Ако съм на мястото на градоначалниците ще ме е срам да погледна тези момчета…..!

  2. Тренирали са на Трай Дянко 😉

Comments are closed.