spasiteli209133Отборът на ОС на БЧК в Ловеч се нареди първи след морските отбори от Бургас и Варна на Втория Национален турнир „Млад спасител” в морската столица. Той се проведе в последните два дни на август. В него участваха общо 102 момчета и момичета. Те се състезаваха в две възрастови групи – от 12 до 14 и от 15 до 17 години. Общо 7 региона изпратиха свои представител в надпреварата, като състезателите от отборите на Варна и Бургас по обясними причини се класираха на първите места. Тимът на Ловеч от втора възрастова група 15-17 години се подреди първи след тези, които имат възможност да тренират всеки ден. Останалите състезатели бяха от Велико Търново, Смолян, Благоевград и София.

В Националния турнир  се проведоха 55 старта в 5 дисциплини.

Станимир Денчев, Христо Александров и Александър Георгиев се подредиха съответно на 22, 23 и 25 място в дисциплината „Бягане – плуване – бягане”.

Христо Александров стана златен медалист в играта „Плажни флагове”. Другите състезатели от ловешкия отбор – Антонио Лафчийски, Александър Георгиев и Станимир Денчев, заеха съответно 13, 17 и 19 място.

spasiteli209132Във втория състезателен ден в дисциплината 100 м с препятствия участваха Станимир Денчев – 23, Христо Александров – 24, Антонио Лафчийски – 25 и Александър Георгиев – 26.

В една от най-атрактивните надпревари – Хвърляне на спасително въже на 12 метра нашите състезатели заеха 4, 5 и 7 място.

В щафетното плуване с извличане удавник на 25 м, което определи и отборният победител, младите спасители от Ловеч се класираха на пето място – веднага след морските отбори. Вторият Национален турнир «Млад спасител» във Варна бе спечелен от местния отбор «Черно море», втори остана тимът от Бургас, на трето и четвърто място отново са варненски отбори, а веднага след тях се подредиха състезателите от Ловеч.

spasiteli209131«Изключителна организация на БЧК-Варна, парфектна програма, много настроение и емоция през двата дни на турнира», така описа с няколко думи участието на младите червенокръстци от Ловеч водатa на групата Цветомира Георгиева, директор на ОС на БЧК – Ловеч. Тя допълни, че състезателните дисциплини са дали възможност на участниците на демонстрират разнородни умения – и сила, и креативност, и бързина. «В курсовете за спасители работим с много млади хора и нашата цел е да ги научим да бъдат отговорни не само към себе си, но и към хората около тях, да бъдат внимателни, наблюдателни, смели и да имат професионално отношение към работата си като спасители», поясни още Георгиева.

spasiteli209134Участниците от Варна и Бургас, а и от други места имат възможност да тренират всеки ден, липсата на басейн в Ловеч е сериозна, нямаме такива условия да развиваме умения като други отбори, но въпреки това се представихме прекрасно, а след състезанието сме още по-амбицирани и следващата година ще постигнем още по-добри резултати, споделиха след завръщането си пък участници в ловешкия отбор «Млад спасител».