cvetantodorov202151Цветан Тодоров, координатор на ПДИ в Ловеч

Поредица промени в действащия Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ) иска кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Най-общо желанието му е да се „разхлабят“ изискванията на закона, който досега е доказал, че действа дисциплиниращо.

Кметът предлага да се измени и допълни чл. 25, ал. 2, който регламентира съдържание на заявлението за достъп в случай, че не се съдържат данните по ал. 1, т. 1, 2 и 4, и кога то се оставя без разглеждане. Като мотив се сочи, че данните за идентифициране на заявителя не винаги отговарят на действителността. Когато заявителят не живее в населеното място и решението се изпраща по пощата, няма сигурност при кого достига, твърди кметът.

Казанджиев предлага текстът на ал. 2 да стане: „Ако в заявлението не се съдържат данните по ал. 1, т. 1, 2 и 4 или ако те са погрешно записани или неверни, то се оставя без разглеждане”.

Иска се още изменение и допълнение на чл. 28 от ЗДОИ с мотиви, че общинската администрация в Ловеч е затруднена при спазването на 14-дневния срок. Това е в случаите, когато се изисква предоставянето на голяма по обем информация от компетенциите на различни структурни звена и изискваща предварително систематизиране и обработване на информация по Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).

Казанджиев предлага текстът на ал. 1 да стане: „Заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 работни дни след датата на регистриране”.

 

Има и други предложения. Например по-точно и подробно да се регламентират нивата на достъп, конфиденциалността и обемът на информацията. По-точно и ясно да се дефинират категорията „обществена/публична информация” и отликата й от „служебна” или „класифицирана”, както и понятието „надделяващ обществен/публичен интерес”. Да се укажат императивно подходи за решаване на казуси, когато част от исканата информация касае и трети лица и същите отказват да я предоставят. Да се регламентират в закона разумни периоди назад във времето, за които може да се изисква информация по този закон.

Предложенията на кмета са за промени не само в ЗДОИ, но и на още пет закона и три кодекса. Те бяха огласени на среща в общината на 19 януари 2015, на която присъстваха и ловешките депутати Корнелия Маринова (ГЕРБ), Димитър Горов (БСП) и Джейхан Ибрямов (ДПС).

Сред наблюдателите веднага се роди предположението, че инициативата на кмета е продиктувана от многото заявления по ЗДОИ (десетки на брой), които гражданинът Данчо Заверджиев отправя към ловешката община. Нищо чудно исканата законодателна промяна да остане известна като „Анти-Заверджиев“. Засега не е ясно дали депутатите ще се ангажират точно с тези промени в закона.

2 коментара

  1. Всеки имаше право да внесе становище по готвените промени на здои на национално ниво. Аз го направих по имейл, преди месеци. Готвените ограничения са за защита на корпоративни интереси и не знам кмета защо го бутате там. И на децата е ясно какво ще подкрепи. Аз ясна информация по ДОИ не съм получила от администрацията, даже си пазя Сичкото няма информация. Когато питам точно, искам точни отговори, в противен случай имам пълното право и задължение да тълкувам на глас и да си вадя изводите /като с кетъринга/

  2. Обществената информация е създадена с наши пари и най-логично е тя да бъде публична, без да се налага да се иска по реда на специален закон. Всеки един документ създаден от общинската администрация трябва да се обявява на интернет страницата, за да могат хората, които издържат общинската администрация да знаят и контролират харченето техните пари. А който НЕ иска обществен контрол и прозрачност в работата си, да не работи в общината.

Comments are closed.