tradiciq506141Честванията на 2 юни в подножието на 28-метровия бял опълченски кръст на паметния връх Околчица във Врачанския Балкан започнаха с възстановка на последния бой на ботевата чета, представена от Националното дружество “Традиция”, съобщават от Община Ловеч. Студеният вятър и мъглата не спряха стотици поклонници от Враца и страната да се изкачат на върха, за да се преклонят пред Христо Ботев и героите на България.Околчица е връх във Врачанската планина, където се намира Национален парк “Христо Ботев” (на около 20 км югоизточно от Враца)

Последните бойни действия на Ботевата чета с турската войска, башибозук и черкези се водят на 20 май /2 юни/ 1876 г. в местността Йолковица, където умира, след като е прострелян в сърцето, и войводата на четата – Христо Ботев. След смъртта на Ботев четата се разпада.

tradiciq506142В отбелязването на годишнината от подвига на Христо Ботев на връх Околчица участваха военослужещи от националната гвардейска част и духовия оркестър при читалище „Развитие“. Молебен за България отслужи Траянополският епископ Киприян в присъствието на Врачанския митрополит Калиник, който благослови присъстващите. Мнозина вееха трибагреника по време на официалната церемония, като част от която актьорът Янко Лозанов изпълни Ботевото стихотворението „Хаджи Димитър“.

Във възстановката взеха участие и районните клубове на НД „Традиция“ от София, Етрополе, Тетевен, Панагюрище, Априлци, Троян, Плевен, Сопот, Карлово, Клисура, Копривщица и село Баня, община Панагюрище. Повечето от тях влязоха в ролята на башибозук и на редовна турска войска – аскер. И тази година за пореден път в ролята на великия български революционер Христо Ботев се превъплъти софиянецът Красимир Йорданов. Той е от столичния клон на Национално дружество „Традиция” и от дълги години е негов член.

За участието си в честванията на връх Околчица всички членове на НД „Традиция“ получиха грамоти от кмета на Община Враца.

tradiciq506143Ловешкият районен клуб към НД „Традиция“ редовно участва във всички възстановки, организирани от Националното дружество – сцени, свързани с Априлското въстание, защитата на Маньово бърдо в Панагюрище, слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг, също така и на различни епизоди от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. От този период на българската история дружеството пресъздава защитата на Орлово гнездо на връх Шипка, боя за Самарското знаме в Стара Загора, капитулацията на Осман паша в Плевен, както и посрещането на генерал Гурко в старата българска столица Велико Търново и много други.

Национално дружество „Традиция“  е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани. Всеки член на тази формация проявява професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили по отношение на моралните ценности, войнските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи. В края на 2001 г. с решение на Софийски градски съд сдружението е вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. В момента клонове са регистрирани в София, Пловдив, Благоевград, Шумен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Ловеч, Дряново, Смолян, Панагюрище, Тетевен, Копривщица, Перник и други. Официалната клубна униформа на сдружението пресъздава униформата на Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.