zoo2Павлин Иванов

Поредно сбъркано решение демонстрира пълна неадекватност на кметската администрация! За директор на Зоопарка в Ловеч, отново е назначен ветеринарен доктор! Макар д-р Станков да е един от малкото общински служители, които си вършат работата със сърце, разбиране и мисъл, новото му поприще е доста спорно.

Разсъждавайки по темата обаче, първо трябва да си отговорим на един прост въпрос – какво представлява Зоопарка в Ловеч? Дали е туристическа атракция, имаща нужда от мениджърско управление със съвсем различни компетенции и начин на мислене или е просто затвор за животни, които трябва да обгрижваме здравословно?

Моето виждане е формирано на база всичко видяно, прочетено и осъзнато. В нормалните държави, където има нормален начин на мислене, Зоопаркът е дом за животните. Прекрасни условия, чисто, подредено, направено умно и с цел.

Децата, които никога в живота си не биха имали възможността да опознаят дивата природа, чрез Зоопарка мога да получат много знания, могат да бъдат възпитани в любов към природата, могат да бъдат включени в грижата за животните, могат …

Не е нужно дори да се обяснява, отваряте първият попаднал ви сайт на зоопарк в някоя нормална държава и виждате за какво иде реч. Топлата вода е измислена много отдавна.

Но всичко е въпрос на концепция, каквато убедено мога да кажа, ловешката градска власт категорично няма!

Много е говорено и писано за туристическите атракции в нашия регион. Кандидатства се, печелят се милионни проекти, но единствено, което се случва е напълването на джобовете на фирмите изпълнителки и 30-ната служители на Община Ловеч, които редовно са някакви в някакви проекти.

Ефекта от вложените евросредства е повече от спорен!

И ето, имаме на думи един голям зоопарк, които е осъден да не се развива. Защо? Защото мениджмънта на една подобна атракция трябва да бъде много, много различен. Защо е така? Защото този, който решава, няма как да погледне по-далече от носа си!

Убеден съм, че ще дойде време, когато Зоопарка в Ловеч ще се превърне в едно много различно място. Но с тази власт, с този начин на мислене, с липсата на каквото и да било концепция за развитие, определено няма да стане!

Години наред ловешкият Зоопарк се управлява по-скоро като клиника за животни, без да се използва дори и в минимална степен неговият потенциал. Резултатът е повече от видим – трагедия!

Жалко, защото както животните затворени в зоопарка заслужават много по-различно отношение и среда, така и Ловеч губи страшно много с неизползването на уникалните си възможности да привлича множество хора, свежи пари и в крайна сметка, този град да се съживи.

Зоопарка е единствено модел на поведение при взимането на управленски решения. Сбъркан и то много, както всичко в този град, при 12 годишното управление на кмета реформатор!