Текст д-р Дарина Петрова и снимки, снимки и на участници в похода

В средата на юли, 2017 ТД”Стратеш”, Ловеч проведе традиционните си ежегодни походи в Рила. Участие взеха 26 души, разделени в 2 лъча по маршрути х.Македония – х.Рибни езера – х.Семково и х.Грънчар – х.Рибни езера – х. Македония – х.Семково.

Имахме приятна, гостоприемна и тиха първа нощ на х. Макединоия, която винаги е била добра, но сега след ремонта е особено уютно, чисто и екологично място в планината. В първите 3 дена Рила ни показа драматичната си страна, мъгли и дъждове закриваха с гигантски драперии грамадните пространства, призрачно се провиждаха езера и пламъчетата на червените омайничета.

Особено адреналинов беше преходът х.Македония – х.Рибни езера по големите хлъзгави морени и метални въжета в дъжд, вятър и намалена видимост, но предизвикателството изтриваше умората и групите плътно и смело напредваха. Хижа  Рибни езера ни посрещна обичайно шумна и пренасеналена от наши и чужди туристи, имахме късмет с най – топлата стая над кухнята, за да изсушим дрехите си, но не и обувките. На следващия ден слънцето най-после ни изпрати своите усмивки. В гористия пояс около х.Семково видяхме ласкавото лице на планината – меки, канелени пътечки от елови игли, вековни гори, папрати, цветя, мащерка, орхидеи кантарион и прекрасното езеро на х.Семково с водни колелeта. Топлината и гостоприемството в хижата бяха пословични. Посетихме и Парка за танцуващи мечки край Белица, радващ се на голяма популярност сред нашите и чужди туристи. Едно модерно съоръжение, създадено с добра цел и водещо до размисъл.
Туристическото лято на ТД”Стратеш”, Ловеч е в разгара си. Предстоят 5 дневни походи в Пирин, Славянка и Беласица 16 – 20 август, 2017. На 27 август ще участваме в честването 122 години Организиран туризъм в България  с традиционното масово изкачване на Черни връх, Витоша. В началото на септември – походи в Стара планина и празник на х.Дерменка на 2-3 септември.