modelisti2101141На 18 и 19 октомври се проведе Държавното първенство по авиомоделизъм за деца, включено в спортния календар на Българската федерация по авиомоделизъм.

Надпреварата при кордовите авиомодели се осъществи в Ловеч на асфалтовата площадка до спортната зала в индустриалната зона, със съдействието на членовете на сдружение “Моделклуб Ловеч”, а при свободнолетящите модели – на поляна край с. Вълчи Трън, област Плевен.

Малките ловешки моделисти се представиха отлично, завоювайки отборната шампионска титла в комплексното класиране. Класирането им в отделните дициплини е следното:

– Скоростни кордови авиомодели /Тренкорд/:

Симона Ивайлова Иванова – златен медал в клас до 2,5 куб.см. обем на двигателя, постигайки скорост 161 км/час;

modelisti2101142Михаил Виталиев Велчевски – сребърен медал в клас до 1,5 куб.см. обем на двигателя, постигайки скорост 139 км/час;

– Акробатични кордови авиомодели:

Симона Ивайлова Иванова – сребърен медал;

 

– Свободнолетящи гуменомоторни авиомодели /Р-30/:

Виктория Величкова Пейкова – златен медал.

 

– Свободнолетящи планери /F1H/:

Виктория Величкова Пейкова – сребърен медал.

 

– Радиоуправляеми акробатични авиомодели:

Михаил Виталиев Велчевски – бронзов медал.

 

– Радиоуправляеми планери /F3J-R/:

Михаил Виталиев Велчевски – бронзов медал.

За великолепното представяне на отбора допринесоха Божидар Маринов и Владимир Ангелов в категория HLG /малки свободнолетящи самолети, хвърляни от ръка/, класирали се съответно на четвърто и шесто място.

Седмица по-рано, на 11 и 12 октомври, в Стара Загора Благовест Ивайлов Иванов триумфира като шампион на България в клас “Радиоуправляеми акробатични авиомодели” при юношите, а преди месец завоюва шампионската титла на България в клас “Радиоуправляеми планери” /F3J/.

8 коментара

  1. СЕДЕМ МЕДАЛА ОТ ХIX МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ

    21 октомври 2014 г.

    Българският отбор по астрономия спечели 1 златен, 1 сребърен и 5 бронзови медала с участието си на XIX Международна олимпиада по астрономия, която се проведе от 12 до 19 октомври 2014 година в Киргизстан.
    Състезанието се проведе в два града – столицата Бишкек и разположения на брега на живописното езеро Исък Кул град Чоплон-Ата. По време на олимпиадата учениците решават задачи по астрономия и участват в три олимпийски тура – теоретичен, практически и наблюдателен.
    За поредна година всички наши участници в Международната олимпиада по астрономия са наградени с медали. Миналата година отборът ни завоюва 6 медала. Този година те са седем, защото двама от участниците са носители на сребърни медали от 2013-та година и съгласно правилника на олимпиадата следващата година имат право да се явят извън квотата от пет ученика.
    Имената на тазгодишните медалисти са следните:
    Александър В. Атанасов – X клас, МГ „Гео Милев”, гр. Плевен – бронзов медал;
    Бойко Кр. Борисов – VIII клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – златен медал;
    Виктор С. Мирев – X клас, МГ „д-р Петър Берон”, гр. Варна – бронзов медал;
    Светлин П. Тотев – XI клас СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – бронзов медал.
    Стефан Т. Иванов – VIII клас, ПМГ „акад. Никола Обрешков”, гр. Бургас – бронзов медал;
    Теодор Д. Алексиев – X клас СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – бронзов медал;
    Феодор С. Кономаев – IX клас, „МГ д-р Петър Берон”, гр. Варна – сребърен медал;
    Ръководители на отбора са: Ева Божурова – Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник”, гр. Варна и Даниела Иванова – Математическа гимназия „Баба Тонка”, гр. Русе.

    1. Тук говорим за тези деца от снимката – авиомоделистите.С насочването на фенерчето към астрономите принизявате постиженията на тези деца от ЛОВЕЧ.Да не забравяме,че астрономите наблюдават през телескопи звездите .Но само астронавтите достигат до тях.Да не забравяме и че тези деца са от Ловеч.

    2. Бъркаш, Стефане, астрономите, БЪЛГАРСКИ ДЕЦА, са вече в светлините на прожекторите. Което пожелавам най-искрено и на авиомоделистите от Ловеч – много международни отличия и титли.

    3. Не угадал,не угадал кто я!

    4. А мне пофиг угадал или не угадал, инвалид детства. Нет разницы кто там- отец,сын или Дух Святой.

  2. Ей,активните писачи,що не пишете нищо за тези дечица и за техните успехи.Моделизмът на самолети,други летателни апарати,кораби и т.н.е едно от нещата,което ангажира здраво вниманието на малките,а и на големите,включително и на възрастните като мен.И който е ангажиран в това не му идва на ум нито за алкохоли,нито за амфетамини или пиянски оргии,за каквито споделя Иво Райнов в този сайт в статията си за малките буренчета.Това е един от начините за възпитанието на младите,а не с политическите “плашки” – ще има,няма да има…правителство,ние сме добри,а другите са лоши,юруш на нови избори…,тия ще ви пре…..,а ние ще ви оправим….Само който не е бил на състезания на тези и на по-големите от тях авиомоделисти,включително с автентични(но умалени мащабно)съществували или действащи и сега самолети,не е слушал бръмченето на керосиновите им двигатели и не се е взирал високо в небето не може да разбере възторга на тези хора,тахната положителна нагласа към всичко в природата,към тях самите и към другите,към небето и към земята под него,наречена България,на която винаги се връщат.

    1. То има един който не харесва статията, ти пишеш защо не хвалят децата.

  3. Браво на всички участници,най-вече на медалистите.Благодарности за представянето и на шефа на клуба,Генко.
    Това е то.Една дръзновена мечта – осъществена.Да полетиш,ако не сам,то със своя собствен,изработен от теб модел.
    Успехи на всички крилати деца.

Comments are closed.