Ловешките картини от дарението на Никола Манев отпътуваха на 14 септември за Орешак, община Троян, за да участват в авторската изложба „Спомени“ на именития художник. Експозицията ще бъде в Националното изложение на художествените занаяти и изкуства и се открива на 16 септември, събота, от 18 часа в Зала 4.

Широкоформатните творби, изрисувани с акрилни бои, са 28 на брой и днес бяха внимателно подготвени от служители на Художествената галерия в Ловеч и транспортирани към троянското село.

Така кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова отговори на желанието на Иван Чакъров, управител на изложението, да подкрепим изявата с картини, подарени на Ловешката галерия.

Никола Манев подари картините на Ловеч през август 2015 г., когато те бяха подредени в Художествената галерия и показани на ловешката публика.

През юни 2016 г. общинските съветници в Ловеч взеха решение да се предостави една сграда във квартал „Вароша“, където да бъде изградена постоянна експозиция.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. Купува стара възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града, на който дарява и 40 свои картини. Никола Манев е дарявал със свои творби градовете Ловеч, Троян, Варна и други.