Отборът на Ловешка област от седмокласници от ОУ „Васил Левски” – Ловеч, и СУ „Васил Левски” – Троян, стана втори на полуфинала на Националната кампания „Моят град е моята крепост”. Само една точка бе разликата от резултата на победителите от Монтана.
Полуфиналът на кампанията „Моят град е моята крепост“ се проведе на 30 октомври 2018 г. в град Габрово. По предложение на РУО – Ловеч, Ловешка област беше представена от отбор в състав Стела Драгоманска, ученичка от ловешкото училище “В.Левски“, и седмокласничката Калина Форачева от Троян.
Кампанията е образователно-патриотична и се провежда по инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в партньорство с Министерството на образованието и науката с цел да се популяризират постиженията по Оперативна програма „Региони в растеж“. Градовете Кюстендил, Шумен, Сливен и Габрово бяха определени за провеждане на полуфинали, в които да участват ученически отбори от всичките двадесет и осем административни области в страната.
В зала „Възраждане” в гр. Габрово се представиха отбори от областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч и Велико Търново. В развлекателно-образователна викторина водещата на „Аз обичам България” Евелина Павлова, артистите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека задаваха въпроси на участниците, свързани с природни и исторически забележителности от родния край и България.
Стела Драгоманска представи блестящо културно-историческия обект Старата турска баня, а Калина от Троян говори за Националното изложение на народните занаяти и изкуствата в Орешак.
След това в забавна викторина учениците трябваше да разпознаят името на българска народна песен и една популярна мелодия, да назоват изпълнителите и да изпеят рефрен.
Стела Драгоманска беше аплодирана за артистичното си представяне от всички 400 души, присъстващи в залата. Тя стана и фаворит на петчленното жури с председател Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството.
В крайното класиране ловешкият отбор се класира на второ място на една точка след отбора победител на Монтана, който ще бъде четвъртият финалист на финала на кампанията на 4 ноември 2018 г. в София.
В интервю с репортери на телевизия БТВ и ЗЕТРА Стела Драгоманска сподели радостта си от това да бъде участник в кампанията „Моят град е моята крепост“, чиято цел е не само по забавно-развлекателен начин да насърчи опознаването на природни-исторически обекти от България, но и да възпитава чувство на гордост от красотата на българската земя.

1 коментар

  1. Властта е блудна своеволница…
    Без поминък и без болница…
    Ех, деца, каква нелепост!
    Срещу какво е тази крепост?!
    След чалгата в абитуриентски час,
    градът е с вас или без вас?

Comments are closed.