osvobojdenie2208131Днес Ловеч чества 136 години от Освобождението си и от създаването на местното управление.

На 22 август 1877 г. Градът е окончателно (за втори път) освободен от поробителите. Герой на деня от победата на руснаците при Ловеч е ген. Скобелев. Година по-късно той пише в телеграма до градския съвет на Ловеч: „Дано пролятата на 22 август кръв послужи като залог за сигурното развитие на независимостта и силата на толкова скъпата за руското сърце България”.

Преди 136 години на 31 август в Ловеч е създадено местно управление. Градът е един от първите в страната, пристъпил към уреждане на градската власт и изграждане на български учреждения. Основите на местната власт в сътрудничество с Временното руско управление полага Иван Драсов, национал-революционер, общественик, депутат в първото Велико Народно събрание.

За Деня на Освобождението община Ловеч прави подарък на своите съграждани. В 21 ч. довечера на 8-метров екран на сцената в квартал Вароша е прожекцията на руския филм „Турски гамбит”, входът е свободен, подсигурени са 250 седящи места.

По-рано през деня – в 17.30 ч., в катедралния храм „Света Троица” ще бъде отслужена панихида за загиналите, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника в двора на храма и пред паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица. В 19 ч. венци и цветя ще бъдат поднесени на Алеята на българо-руската дружба, пред Белия и Черния паметник. От там ще тръгне след това шествие до паметника на войводата Тодор Кирков във Вароша, където ще се проведе тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя от признателните поколения.

От вчера пред сградата на общината вече е експонирана и фотоизложбата на Регионалния исторически музей, посветена на Иван Драсов по повод 165 години от рождението му.