pateshestvie1809131Пътешественик от Нова Зеландия пристигна днес в Ловеч. 23-годишният Сам Казънс от гр. Тауранга на източния бряг на остров Норт Айланд спря по време на европейската си обиколка в града ни, разгледа парка „Стратеш“, посети и Деветашката пещера.

Сам е започнал странстването си преди два месеца от Англия, кръстосал е Франция, 100 км е минал пеша в Испания, после се е отбил в Португалия и Хърватска и днес е стигнал до България. Младежът разказа, че се придвижва със самолет, понякога с автобусен транспорт и малко пеша, но най-често ползва автостоп. Тази сутрин е пристигнал в София и оттам веднага е потеглил за Ловеч, откъдето в късния следобед отпътува за Плевен и оттам утре поема за Варна. След това възнамерява да посети Турция и по-специално полуостров Галиполи, където има вдигнат паметник в памет на загиналите по време на Първата световна война новозеландци. Неговият прадядо е един от участниците в десантния корпус на силите на Антантата през февруари 1915 г. в битката за Галиполи.

Самият Сам не знае докъде ще стигне в своето пътешествие, казва, че ще обикаля, докато му стигнат парите. Той е студент по география и околна среда в университета в Уелингтън, столицата на страната на Кивито, и за една година е прекъснал следването, за да поработи и събере пари за хобито си. Тръгнал с 6000 евро в джоба и с една раница, в която е побрал всичко, което притежава. Споделя, че спи в малки мотелчета по пътя си или пък на палатка. Посещава много места и се среща с много хора, от които се надява да научи повече и за света, и за самия себе си. Особено впечатлен е от гостоприемството и доброжелателството на българите, с които се е видял днес, всички го приели изключително любезно, били приятелски настроени. Макар и свикнал с прелестната природа в родината си, известна като последния земен рай, Сам изрази възторга си и от нашите красоти. От парка „Стратеш“ видял омагьосваща гледка на града, а в Деветашката пещера усетил онемяване и спиране на дъха. Всичко това го убедило, че случайният му избор на Ловеч у нас днес се е оказал съвсем правилен.

Гид и преводач за няколкото часа, прекарани в Ловеч, на младия новозеландец бе Влади Винев от община Ловеч.