Иво Райнов

И Kenvelo си тръгна. От две седмици магазинът в търговския център е празен и тъмен. Единственият магазин на верига от urban style fashion сегмента в Ловеч. Веригите, позволили си лукса да открият магазин в града се броят на пръсти. Съвсем малко пръсти, около половината на едната ръка. Оттеглянето на магазин за маркови стоки е присъда и мрачно очакване за бъдещето.

Kenvelo е поредният заминал. От тук напоследък предимно си тръгват. Заминаха надеждите за индустриално съживяване заедно с фалита на „Никром – тръбна мебел“ и спрялото производство на „Литекс моторс“. Тръгна си големият футбол с преместването на Литекс в София. Тръгнаха си толкова лекари от съсипаната болница…

Можете да залагате кои ще са следващите заминали. Защото вече треперим за всичко в този град. Треперим за бъдещето на „Елтос“, последната голяма фирма от индустриалното минало. Треперим за болницата, която е на ръба на фалита. Треперим за театъра, който едвам оцелява. Треперим за киното, което съществува напук на лисата на зрители. Треперим за училищата, в които децата не достигат и някои вече виждат в лице заплахата за закриване. Треперим за библиотеката, в която читателите са все по-малко и за поредната модерна книжарничка, която се пробва в Ловеч и се моли са посетители.

Топим се, топим се по-бързо от несериозния сняг, паднал над града тази зима. Тук вече сме предимно изпращачи. От години махаме на децата, които тръгват с еднопосочни билети. Стотици всяка години. Изпращаме приятели, които с цели семейства местят съдбата си в други градове или държави. Знаем ли колко хиляди вече не са тук? По-добре е, че не знаем, спестяваме си шока от осъзнаването, че около половината население на един доскоро средно голям областен град вече живее другаде. Млада и активна половина.

Толкова години точим града. Кога повече, кога по-малко, но с изумително постоянство и плашещ непукизъм. Надменно убедени, че възмездието ще ни се размине. Няма как. Сгромолясването вече започна. То е възмездието за десетилетията, в които безразлично гледахме как се работи срещу Ловеч и примирено махахме край терминала като изпращачи. Никой не бяга от рая. Нито бизнеса, нито търговските вериги. Нито лекарите, нито младите и активните. Всички бягат, защото тук вече не се оцелява.

Пък ние сме набрали инерция в махането за сбогом. Все пак да се обзаложим кои ще бъдат следващите заминаващи? Освен ако някои не се сети, че има по-смислено занимание от махането от терминала на заминаващите. Да сложим усмирителна риза на заминаването и на тези, които го провокират.

7 коментара

  1. И Велур замина,и Литекс замина,и Кеnvelo ,сега кой е на ред ???

  2. С мрънкане и нихилизъм никога няма да видим хубавите неща от живота.
    Всеки сам избира.
    И да ви кажа честно, дреме ми за Kenvelo.
    Обидно ми е обаче, че всички сме топ родолюбци, но само на приказки.
    А междувременно една добра дума в сегашно време не обелваме, за иначе така “любимият” ни град…..

  3. Докато го държат едни Бизнесмени още много ще си идат

  4. ОТ ГОДИНИ ГРАДЪТ НИ УМИРА БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕКАДЪРНИ КМЕТОВЕ А Г-Н РАЙНОВ ЧАК СЕГА РАЗБРА !!!

Comments are closed.