kmetelmobili1311131Кметът Казанджиев получи зеления сертификат на ИКЕМ

Ловеч е първата българска община, в която се реализира проект за внедряване на електрически превозни средства. Това стана ясно днес по време на срещата с представители на бизнеса от Ловеч и страната на индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ). Кметът Минчо Казанджиев и председателят на управителния съвет на ИКЕМ Илия Левков подписаха писмо за намерение, според което общината възнамерява през 2014 г. със средства от бюджета да закупи електромобил за извършване на комунални дейности в централната градска част на Ловеч. По този повод Левков връчи на Казанджиев и зеления сертификат на ИКЕМ. kmetelmobili1311133Отличието е за изграждането на първия пилотен модел между общините и бизнеса за навлизане на електрически превозни средства и активността в използването на електромобили. Община Ловеч е и първата у нас със сключено още през 2010 г. споразумение за сътрудничество с индустриален клъстер „Електромобили“.

Срещата днес бе на тема „Изграждане и прилагане на модели между общините и бизнеса за използването на елeктромобили”. С провеждането й се отбеляза и 4-ата годишнина от създаването на ИКЕМ, в чиято политика основен акцент е именно формирането и прилагането на партньорски модели при използването на електромобили в българските общини.

kmetelmobili1311133Кметът Казанджиев поздрави клъстера и партньорите му с годишнината и пожела бъдещи успехи в успешното внедряване на зелената индустрия електромобилостроене в България. „Електромобилната индустрия е без алтернатива, а клъстерът, тръгнал като идея, вече е стабилна организация с множество членове и с ясни цели и приоритети“ – каза кметът. Той се ангажира, подкрепен и от кмета на община Летница д-р Красимир Джонев, да се създадат условия за изграждане на зарядни станции за електромобили с електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, както и да бъдат въведени данъчни и други облекчения за ползващите електрически превозни средства, като например безплатно паркиране. Казанджиев гарантира подкрепата на двете общини и при промяната в законодателството в тази посока. Партньорството д-р Джонев обясни със Стратегията за развитие на туризма в община Летница, в чиито цели е районът на с. Крушуна да се превърне в зона с нулев въглероден отпечатък. Идеята е в тази наложила се като популярна туристическа дестинация зона да бъдат забранени конвенционалните превозни средства, предвижда се ползването на електрическо влакче и ще е разрешен достъпът само на електромобили и велосипеди.

Двамата кметове обявиха още, че са готови да закупят съвместно електробус, с който да бъдат превозвани туристите, посещаващи Крушунските водопади и Деветашката пещера. За решението си и позитивното отношение към електромобилността те бяха поздравени от Илия Левков, който им гарантира, че в лицето на ИКЕМ имат солиден партньор. За реализиране на сътрудничеството предстои и подписване на споразумение между клъстера и община Летница след решение на местния общински съвет.

kmetelmobili1311132С използването на електромобила в Ловеч от догодина, който ще събира и извозва отпадъците от централната градска част, се прави реална стъпка за намаляване на замърсеността на въздуха и понижаване нивата на шум в района. Електромобилът е тих, не изхвърля излишен дим, не разпилява масла по тротоарната настилка и я щади, тъй като е лек в сравнение със сега ползваните за сметосъбиране и сметоизвозване автомобили, обясни в презентацията си инж. Мариана Бандрова, главен експерт “Енергийна ефективност, улични мрежи и съоръжения” в община Ловеч. Като цяло предимствата на електромобилите пред конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене са почти нулеви вредни емисии,безшумна експлоатация, ниски експлоатационни разходи, които ще допринесат за подобряване на околната среда и качеството на живот, посочи още Бандрова. Така общината ще даде пример на гражданите за използването на този вид транспорт с алтернативни източници на енергия.

Илия Левков обясни, че електромобилът за комуналните дейности, който се предвижда да бъде закупен, е произведен в България – от фирма в Лом, с над 90 на сто български части и може да измине до 100 км с едно зареждане.