Иво Райнов

От години пиша и доказвам, че демографския проблем приема жестоки измерения в Ловеч и общината. Срещам отношение, което възпитано може да бъде наречено безразлично. Само, че ми писна да бъда възпитан и да срещам дебилни реакция. Като тази на предишния кмет, който на статия под формата на отворено писмо ми отговори с оправданието, че не само хората, но и добитъка – кравите и овцете били намалели в общината. Този път ще бъда груб и ще кажа, че всички реакции да момента по отношение на демографската ситуация в Ловеч може да бъдат квалифицирани само по един начин – като престъпно бездействието за бъдещето на града и общината.

Фактите са шокиращи! Дори за мен, който следя демографската статистика изкъсо и от години. В предната статия разказах колко е намалял Ловеч за последните дванадесет години. В тази ще обясня как. Всички числа, с които си служа в статията са официални. Взети са от данните на НСИ. Свободни са за достъп. Ако не ви харесват вестите не се сърдете на вестоносеца. Всички числа са резултат от убийствения застой в развитието на Ловеч повече от десетилетие и от споменатото дебилно отношение към демографската проблематика.

Всеки, който е бил поне средна ръка ученик в училище знае, че броят на населението зависи от естествени и механични процеси. Естествените са свързани с раждаемост и смъртност, механичните с изселвания и заселвания. Анализът на тези процеси би ни дал убедителен отговор на въпроса за драстичното намаление на населението в Ловешка община. Нека видим какво се случва с раждаемостта и смъртността в Ловешка община между 2010 и 2016 година.

New Image

От горната диаграма можем да направим поне три ясни извода. Първо раждаемостта в Ловешка община е по-ниска от средната годишна за страната. Второ. Въпреки малките колебания раждаемостта бележи устойчива тенденция на намаление. Трето. Смъртността видимо расте като за периода между 2010 и 2016 се е увеличила с около 3‰! Предполагам, че за читателя ще бъде важно какви абсолютни числа стоят зад тези коефициенти. Прилагам ги.

Абсолютен брой родени и починали в Община Ловеч по години

New Image 1

Много се надявам първата редичка да бъде добре видяна от дамите и господата, които се занимават с образование. Ето това са учениците, на които ще разчитат училищата, дето са се хванали гуша за гуша в оцеляването си. Броят ще намалява всяка година и ще бъде надолу от тези числа, защото семейства напускат града заедно с децата си. Сигурно ще се намерят бодряци , които да твърдят, че броят на децата е по-голям, щото много майки раждат в други общини. А с починалите как е, да не би да имат хора, които идват тука да умират, щото гледам броят им е твърдо над 800. Вън от шегата броят на починалите ежегодно се равнява на около 2 % от населението на общината!!! Това дали плаши някой от бодряците? Ако все още не ви се струва притеснително вижте абсолютните стойности на естествения прираст. Някак констатно общината намалява с по 500 души всяка година само от дисбаланса между раждаемост и смъртност. С това темпо са нужни едва 20 години за да загубим 1/3 от населението. Толкова колкото всуе живяхме в Ловеч след 1990-та година.

Особено обичам тези умници, които философски ми казват, че навсякъде в България е така. С подобна безотговорна демографска политика я докарахме до там най-после да оглавим национални класации – за областна община, в която се раждат най-малко деца и умират най-много хора спрямо общия брой на населението. Простичко казано ние сме последни по коефициент на раждаемост, първи по коефициент на смъртност и абсолютен лидер в отрицателните стойности на прираста.

Раждаемост (Р), смъртност (С) и естествен прираст (ЕП) в ‰ за 2016 година

New Image 2

Не, съвсем не е вярно, че ситуацията е такава навсякъде. Само четири общини на областни центрове се различават драматично от всички останали – Ловеч, Габрово, Видин и Кюстендил. Вярно е че навсякъде прирастът е отрицателен, но в десет общини той е с ¼ до 50% по-добър, а в други единадесет показателят е 4-5 пъти по-благоприятен! Всички те намаляват няколко пъти по-бавно от Ловеч. През 2016 година Ловеч е недостижим като приближава шокиращите 20‰ смъртност   и единствен има почти четири пъти по-висок брой починали отколкото родени! Ако и след тези данни някой има наглостта да ми каже, че трябва да сме спокойни, защото навсякъде е така, вече ще ми бъде трудно да го приемам за неграмотен. След подобни потресаващи факти е престъпление да се говори така, камо ли да се бездейства.  Защото картината става съвсем тъжна, когато прегледаме демографското място на нашата община в ловешка област.

New Image 3

Вижда се, че само три от най-малките и изнемогващи общини в Ловешка област имат по-лоши показатели на естествено движение. Единствено Априлци има по-ниска раждаемост. В  Луковит, Ябланица и Тетевен тя е двукратно по-висока. Вторият по-големина град (Троян) намалява с осезаемо по-малки темпове. Аномалия е областният център да показва по-лоши демографски показатели. По-добрата стабилност В Троян, Тетевен и Луковит подсказва при всички обстоятелства и по-добро икономическо и социално здраве.

Както вече отбелязах броят на населението намалява по естествен и механичен път. Нека видим какво е съотношението между естествения и механичния фактор в процеса на топене населението.

New Image 4

Кратката демографска ретроспекция показва, че през последните шест години има устойчива тенденция на нарастване на дела на естественото намаление на населението спрямо механичното. През последните години естественият прираст формира 2/3 и повече от общото намаление. Разбира се приемам, че механичният прираст не е съвсем точно оценен, но това не променя факта, че процесите с естественото движения водят стремително към демографска катастрофа.

Фактите от актуалната демографска статистика са ужасяващи. Всеки опит да ги омаловажаваме с  национални тенденции или да чакаме формулиране на национална политика за да се заемем със своята работа е признак на икономическа и социална профания. Защото тези процеси ще повлияят разрушително върху образователната система, социалната стабилност и икономически перспективи. Никой не иска да инвестира и живее в община, която свършва. Крайно време е общинската администрация и общинския съвет да осъзнаят, че с индиферентното си поведение към демографската криза стават съучастници в съсипването на Ловеч. Ако и тези шокиращи факти не убеждават, значи призрачната съдба на общината е предопределена.

5 коментара

  1. Питаи кметицата .тя щети каже чее обратно .сигорно тя ражда по 24.ч.на ден

  2. Какво да коментираме-цифрите са ужасяващи.За съжаление на общината не и пука.Истината е една -няма ли работещи предприятия,няма млади хора.

    1. То на общината нека да не и пука, но на другите избори няма да има, кой да ги избира. Това е много жалко за хубавия Ловеч.

  3. Стимулират само мангалите за нас един голям геврек. Цялата система е пълен х.й .за работните места са не гонорим пишат се само групости и някви незнайни цифри се съобщават от време на време. Отая дебалата само обещания като всички други пък накрая нищо. Какво да правим в този смотан ,,град” който повече прилича на село .къде да се работи като всичките работни места в ловеч са за общи работници.

Comments are closed.