Министерството на младежта и спорта и Българската асоциация „Спорт за всички“ (БАСВ), с подкрепата на Община Ловеч,  на 17 октомври 2018 г. организират Световен ден на ходенето в цялата страна. Това се случва за пореден път в Ловеч.

Инициативите са организирани от Община Ловеч, РЗИ – Ловеч, БЧК – Ловеч, Областен информационен център – Ловеч, „Екомисия 21 век“ – Ловеч, и ЦПЛР – Общински Детски Комплекс-Ловеч.

На 17 октомври /сряда/ на алея „Баш Бунар“ от 15.00 часа ще се проведат следните инициативи:

Поход на здравето  с маршрут началото на алеята, до местността Трай Дянко и обратно до детската площадка.  На всички участници ще бъдат раздадени талони и всеки, проходил определения маршрут, ще участва в томбола с много награди.

Спортни игри на открито с хора в третата възраст, които целят популяризиране на ходенето като ефективна и лесна за практикуване двигателна активност за всички. Това е  възможност за участие на хора от всички възрастови и социални групи.

Мобилен кабинет с измерване на ръст, тегло, body mass index, кръвна налягане  и кръвна захар на желаещи участници в спортното мероприятие. Дават се препоръки и консултации за здравословен начин на живот – здравословно хранене, физическа активност и спорт и разпространение на здравно-образователни материали.

Спортното събитие е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население. Проявата е международна, в рамките на програмата „Спорт за всеки“. Имайки предвид  ползата от ходенето за хора от всички възрасти, Световната асоцияция спорт за всички TAFISA стартира Деня на ходенето през 1991 год.

Идеята на БАСВ е да привлече повече желаещи към системни занимания с ходене за здраве. Ходенето е предпоставка за поддържане на добра кондиция, работоспособност, дълголетие и е профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания. Този ден има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез системно практикуване на ходенето, защото то е най-естествената форма на движение, може да се практикува навсякъде и по всяко време, като не изисква финансови средства.

Денят на ходенето е възможност за всеки да прекара един приятен и забавен ден. Това ни дава шанс да започнем един нов начин на живот и да поставим началото на системни занимания със спорт и физическа активност, за да бъдем здрави, в чудесна форма и винаги в добро настроение.