lovech1807131Иво Райнов

В спокойната провинция годината оставя малко спомени. Всеки ще измери вкуса на отминалия отрязък от живота по своята скала на успехите и провала.  Един ще отметне годината за щастлива, друг за трудна . Лесно достижима истина е, че животът ни се движи в рамки, зададени от стъпките на общността.Трудно ще покорим по-високи върхове от тези, които е изкатерила  общността. Малко вероятно е да изплуваме, ако общността се е отправила към дъното.

В тази статия ще се опитам да припомня събитията, които  люшкаха  ловешка община  между лошите постъпки и добрите намерения. Както много пъти съм казвал това е моята гледна точка за фактите и събитията.  Това е моят колаж от събития, усетен през  бектива на моите емоции и осветени през блендата на моите оценки. Възможно е да пропускам значими постижения и драматични падения, за което моля да бъда извинен и допълнен.

Както е прието ще започна с лошите новини, а те през 2013-та не бяха никак малко. Не ги степенувам, а просто следвам хронологията на времето, през което са се случили.

В Ловеч се гордеем с Левски и неговата дейност. С право го считаме за един от непреходните символи на нашия град. Но понякога  честванията в негова памет ни идват  в повече или пък възпитанието в по-малко. Така се случи на 19-ти февруари, когато тържествено бе отбелязана поредната годишнина от неговата героична гибел. Тържествата приключиха с нарочно заседание на общински съвет в театъра, връх на което трябваше да бъде спектакъла „Великденско вино“ на  пловдивска театрална трупа. Свикнала на тривиалност при подобни събития местната общност напълни залата за официалната част, но побягна след гостите преди да започне спектакъла. Спомням си трудно описуемото първоначално стъписване на актьора, който въпреки  всичко изигра професионално пиесата пред напълно празната зала. Всъщност там в тъмнината, скрити от срама, се гушехме има-няма 10 зрители. Хубавото е, че представлението беше камерно, та само 3-4-ри гостуващи театрали се сблъскаха с ниската местна потребност от  култура. Но със сигурност са отнесли посланието в своите среди.

Буйните води на пролетта за малко да отнесат новото местно чудо – сцената във водата. Само бдителността на Данчо Заверзжиев и геройските напъни на Минчо Казанджиев  спаси неповторимия шедьовър на архитектурната мисъл  и местния проектен гений. Както казва Данчо Заверджиев „ ако я бяхме отървали щяхме да станем за смях на България“. Сцената оцеля, даже прие една-две изяви и потъна в забрава, сякаш за да напомня колко ненужна и натрапена е на местната общност.

Пролетта сътвори небивал гаф в управленската история на Ловеч. Група съветници проведоха нелегетимна тържествена сесия на Общински съвет,  Само и само да направят подарък за рожденния ден на Николай Кълбов, близък приятел на Кмета Казанджиев и съветниците от БСП,  като му връчат всички символи на почетен гражданин на Ловеч.  От водевила остана огорчението за рожденика  и срамът за  Общинския съвет, който за пореден път постави партийния интерес над обществената  чест.

В края на пролетта неочаквано се огъна  мостът свързващ Ловеч с индустриалния  квартал. Като символ на безхаберието на местната власт. Това създаде ежедневни неудобства на граждани и бизнес и основателен страх за останалите комуникационни трасета над река Осъм.

Началото на лятото донесе много тъга за всяко оранжево сърце в Ловеч.  Поредният опит на Гриша Ганчев за вливане на Литекс в ЦСКА  не се случи, но огорчението затрупа  доста от традиционната подкрепа, а съмнението, че футболът в Ловеч няма да има дълго бъдеще заседна в много ловешки души.

Лятото бе и време на конфузии за гражданското общество в нашия малък град. Вълната от възмутени протести стигна до Ловеч, но бе твърде слаба и увлече едва 20-30 ентусиасти. След няколко плахи опита за демонстрации  на централния площад  „гневът на народа“ потъна в типичното за Ловеч мълчание.

На прага на есента се пропука безупречната проектна репутация на господин Казанджиев. Общината бе санкционирана с над 800 хиляди лева, заради нередности в обществена поръчка по проекта за булевард „България“. Кметът намери бързо , но срамно решение като поиска и получи неразумното и срамно съгласие на Общински съвет  да компенсира санкционирата сума от фонд „Приватизация“. Така фондът, който по традиция подпомага училища, читалища, културни институти, здравни заведения бе  практически изпразнен.

Все по това време се разрази истинска кадрова вихрушка. БСП  и ДПС извадиха метлите и на пометенето поканиха куцо и сакато – като се започна от роднини на мафиоти и се стигне до роднини на депутати. И всичко това с горещото покровителство на новия областен управител.

 

Разбира се година имаше и своите ярки проблясъци, които може и да не осветиха  пътя, но поне озаряваха  малки  частици надежда.  Годината започна с най-сетнешното признаване на жестоката демографска криза и първите опити да сложим прът в колелото и. С решение на Общински съвет бе одобрена финансова помощ за всяко новородено  на територията на общината. Разбира се само с дарени пари проблемът няма да бъде решен, но с помъдряването ще дойдат и другите мерки от една спешна демографска политика.

През  годината бе завършен  интегрирания плав за развитие,   който рамкира  развитието на общината през следващите 7 години. С усилията на десетки специалисти бяха разработени и разписани идеи за близо половин милион лева. Дори една трета да бъде реализирана обликът на „Младост“, Центъра и Вароша ще придобие европейски вид.

Нов полъх събуди местната култура за креативност и разцвет.  Гражданското мнение навлезе в дискусията за бъдещите културни хоризонти,  а състезанието между културните институти възроди традиции и предложи идеи, чието осъществяване ще очакваме с интерес през следващата година.

Повечето хубави новини дойдоха през последната четвърт на годината. Ловешкият съд наложи тридесетгодишна присъда на бруталния убиец, който година по-рано разстреля младо ловешко момиче. Точни и навременни действия, които дават надежда, че и в Ловеч може да се въздава справедливо правосъдие.

След  като не бе закрит през лятото местният Литекс направи  изумителен футболен  сезон и носен на крилете на младата и вдъхновена ловешка академия завърши първи в есенното класиране на А група, оставяйки предчувствието за геройска пролет.

В края на годината новият автомобилен завод  успя да прескочи  тесните рамки на България и да парафира първата дългосрочна сделка за износ на автомобили за Европейския съюз. Така не само обори съмненията в своята жизнеспособност, но отново отвори кутията с мечтите за благоденствие и просперитет в града на люляците.

Доживяхме да видим управник, който държи на думата си. Това се случи малко преди  Коледа, когато бе отворен  реконструирания мост над река Осъм, точно в срока, който беше обещан от областният управител господин  Милко Недялков. Остава да се надяваме, че събитието е било премиера  и ще остане достойна практика до края мандата и пример за подражание от останалите водещи фитури в местното управление.

 

Такава бе годината през моя поглед – разлюляна между срамните конфузии и плахите надежди. А дали сме си взели поука за да тръгнем към надеждите ще покаже следващата. Лично аз го желая от сърце на всички!

20 коментара

  1. kesten, спри не си отивай, давай още, още остроумки, питанки и пикантни неща, забавно е. Как бързо разкри „умните“ и „знаещите“,ах ти палавнико. Хихихиххи ще ме пукнеш от смях ,ах колко си забавен знайкоооо.10х на дървото кестен.

  2. Честито!
    Мен ме обиждате, щото не ви харесва написаното , ок.
    Вие сте “умните” и “знаещите”, хихихи , вероятно и кмета ви и областния ви го знаят много добре и най-вероятно затова така безпроблемно и безотказно ви цакат както си искат. Хихихи , айде много здраве на всички ви!

    1. Мухъл, обиждам те, защото не ми харесва КАК пишеш.

  3. Когато миналата година областен управител върна решението на ОбС за определяне на „такса смет” Милко Недялков /тогава общински съветник/ заяви на заседание на общински съвет, че това решение на областен управител е политическо, а не решение по законосъобразност, защото видите ли областен управител не бил върнал решенията за определяне на „такса смет”на другите общинските съвети от областта.
    Да ама Не!
    Последваха две решения на български съдилища, които отмениха решението на ОбС Ловеч за определяне на „такса смет”, като незаконосъобразно със същите мотиви на областен управите за незаконосъобразност на решението.
    Вчера изтече срока, в който Областен управител можеше да върне по законосъобразност декемврийските решения на общинските съвети от областта. Днес на електронната страница на област Ловеч четем заповед на областен управител за връщане на две решения на ОбС Угърчин на основание чл. 45, ал. 6 от ЗМСМА. В заповедта се казва, че нарушена нормата на чл. 26, ал. 2 от ЗНА относно предоставянето на 14 – дневен срок, както и е нарушено изискването проектът да се публикува, ведно с мотиви, съответно доклад, чието съдържание е изчерпателно посочено в чл. 28 от ЗНА.
    Прави впечатление, че тези критерии за законосъобразност не са приложени по отношение на решения на общинските съвети на Летница и Ловеч, за които също така не са публикувани мотиви, чието съдържание е изчерпателно посочено в чл. 28 от ЗНА в срока по чл. 26, ал. 2 от ЗНА.
    Политическо ли е решението на областен управител да НЕ върне две решения на общински съвет Ловеч в които е записано: с вх. № ОС-940/19.12.2013 г., са внесен от кмета на Община Ловеч мотиви – обосновка на конкретната необходимост от промяна на Наредбата / става въпрос за наредбата за местните данъци и наредбата за местните такси съответно решение 546 и 547 от 19.12.2013 г/.
    Мотивите на кмета на община Ловеч по чл. 28 от ЗНА за изменение и допълнение на Наредбите са внесени в ОбС Ловеч на дата 19 –ти декември / това е на самото заседание/ не са публикувани в интернет и не е предоставен най-малко 14 – дневен срок както задължава нормата на чл. 26, ал. 2 от ЗНА.
    Нещо повече – не само че не са публикувани мотивите по чл. 28 от ЗНА по двете наредби в интернет, но те не са предоставени и на общинските съветници. Едва след гласуването и приемането на двете наредби от съветниците, кмета предоставя въпросните предложения на председателя на ОбС , за да бъдат приложени към протокола. На практика излиза, че за областен управите е законосъобразно в ОбС Ловеч мотивите по чл. 28 от ЗНА на кмета да се внесат в деня на заседанието и то след приемане на решенията.

    Законосъобразно или политическо е решението на областен управите да не върне за ново обсъждане решения за изменения на наредби от ОбС Ловеч с мотиви внесени от кмета на самото заседание на съвета след приемане на решенията ще разберем много скоро.

  4. Възторжена ода за премиера Пламен Орешарски написа фармацевтът от Котел Кольо Колев.
    Авторът е избрал да представи творбата си в последния ден на изминалата година пред паметника на Г. С. Раковски на площада в планинското градче. Рецитацията е заснета от местния сайт Kotelnews.com.
    Пред камерата на сайта поетът се хвали, че пише стихове на 6-7 езика.
    Преди основния текст поетът има и два увода, за които не става ясно дали са неотменна част от творбата или са изрецитирани, само да настроят слушатeля за по-пълноценно изживяване на венценосната лирика.
    O, tempora, o, mores!
    Но има, но има надежда!
    Но има изход – ето дойде,
    О, времена, о, нрави,
    miracles, miracles –
    Пламен дойде при нас,
    той носи надеждата,
    той ни върна усмивката,
    той върна радостта на новата година!
    ****
    Аз, Пламенчо, няма да възпявам теб,
    както разни бабички и учителки възпяваха Бойко
    и го лигавеха, и го показваха по телевизията…
    ****
    „Ода за един достоен премиер“

    Пламенчо, юначе
    накара Бойко да заплаче.
    Завижда ти безмерно
    Пред очите му е черно.

    Ден и нощ гадае
    и не може да узнае.
    Как социалната реформа
    набързо сложи във форма.

    На майката ръка подаде
    избирател не предаде.
    На пенсионер с усмивка
    даде левче за поливка.

    С южния поток се справи
    Белене и не забрави.
    На зелените хайдуци
    сложи усмирителни папуци.

    http://www.youtube.com/watch?v=gsj5TC2fazY#t=54

  5. Абе, Данчо и други продажници, защо ядете кестена? Защото не е слуга като вас ли? Може да е тъп, но не е продажен и услужлив. Вие защо мълчахте цяла години, когато съпругата на зам.-кмета он ДПС беше ръководителка на скъп проект? Как всичко в общината знаете, а за това си мълчите? На Доган париците ли ви шумолят?

    1. Да не съм ти секретарка или пресаташе? Разголемял се нашият. Като имаш нещо за казване, направи го сам. Или досега чакаше и ти от париците на Догана?

    2. Бате Гойко ти внимавай каубоец е отзад.Моля те не му се давай,щото има косопад.Бате Гойко е индианец но от ромски произход.Може и да нема ланец,но е кръгъл идиот.Бате Гойко ти си пръч.Бате Гойко има мириз на изпуснат пор вдовец и в неговия ирис гние дух на зъл боец.Бате Гойко яко сецка от лулата на мира.Бате Гойко е изпецка всяка корист от врага.

  6. “kesten
    03.01.2014 на 18:32 (UTC 2) Link to this comment
    Отговори
    СЕГА РАЗБРА ЛИ КОЙ Е АВТОРА НА СТАТИЯТА ЗА КОЯТО ГОВОРИМ … съмнявам се , както и това , че си дебелия , който по навик, все продължава да отрича факти , не заради самите тях , а заради точа, че са изнесени и казани от хора неродени в Ловеч.”

    Здрасти, бастун! Каква глупост е родило този път закърнялото ти мозъче, че пак си обект на подигравки? Ааа, прекръстил си Павлин на Павел. То не било компютри, ами било компоти. Този виц за такива абдали като теб е измислен.

  7. Дебил, а ти разбра ли кой е? Чвор неграмотен, пак прочети каква глупост си написал.

  8. ДО “на баба ти хвърчилото”

    Имената на съветниците, които ви вдигнаха Такса битови отпадъци

    от lovechtoday
    obs2206131
    Павлин Иванов На последното си заседание, по-голямата част от съветниците се съгласиха с предложеното от кмета Казанджиев увеличение на Такса битови отпадъци. Предложеното увеличение не беше аргументирано, но въпреки това, голяма част от съветниците натиснаха зеленото бутонче и с това решиха да опразнят и без това отънелите ви джобове. Ако ги попитате ЗАЩО, лично аз …

    Прочетете повече »

    СЕГА РАЗБРА ЛИ КОЙ Е АВТОРА НА СТАТИЯТА ЗА КОЯТО ГОВОРИМ … съмнявам се , както и това , че си дебелия , който по навик, все продължава да отрича факти , не заради самите тях , а заради точа, че са изнесени и казани от хора неродени в Ловеч.

    Както и да е – аз и без това не комуникирах с теб , а с горепосочените господа, за отговорите на които благодаря!

  9. ” kesten 03.01.2014 на 13:50 (UTC )
    Г-н Заверджиев продължава да не отговаря на отдавна зададен въпрос.”

    Уважаеми/а господин/жа kesten, десетки пъти съм писал в този форум и пак ще напиша: Не коментирам нищо написано от хора с имена или екзотични ник-ове, които не познавам! Но ако държите да Ви отговоря на въпрос свързан с моите коментари тук, мога в удобно за вас време да срещнем и обсъдим въпросите. които ви интересуват. Приятна вечер!

  10. Абе, дебил, авторът на статията не се казва Павел Иванов. Както и дърветата, които отсякоха в Ловеч, не бяха кестени.

  11. Всъщност, въпроса за мистерията около имената на общ,съветници , гласували ЗА вдигането на такса смет би трябвало да не е към г-н Заверджиев, а към г-н Павел Иванов, като автор на статията!!!

    Г-н Иванов, защо мълчите, няма ли да кажете нещо по въпроса?

    Защо имената на Общ, съветници от протокола , който Вие публикувате във Вашата статия е с по 2 имена за тези от съветниците, които са гласували ПРОТИВ и ВЪЗДЪРЖАЛ се , а тези , гласували ЗА вдигане на таксата – са написани с трите си имена!

    Ако обичате , веднага да изразите становището си по въпроса , защото по този начин , неотговаряйки , става ясно , или ,че работите поръчкови статии и манипулирате документи / в случая ПРОТОКОЛА / или , че пак с користна цел прикривате нечие дело, което е манипулативно.

  12. Благодаря на лешник който се активира “с мнение по темата” само и единствено след мое появяване!

    Г-н Заверджиев продължава да не отговаря на отдавна зададен въпрос.

  13. „Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011-2015 година
    Чл. 104. (1) Проектът се разглежда след като общинският съвет изслуша доклада на вносителя и докладите или становищата на съответните постоянни комисии.”

    На заседанието на ОбС на 19.12.2013 година Председателите на комисии не са изчели и общински съвет не е изслушал становищата на ПК за изменение и допълнение на наредбата за местните данъци и наредбата за местните такси, което значително ограничава прозрачността на процедурата и възможността на съветниците да осмислят предложенията и да вземат отношение по същество. Само това нарушение на правилника е достатъчно основание областен управител да върне за ново обсъждане двете наредби, но дали това ще се случи ще разберем утре.

  14. kesten,марш ве,миришеш по-лошо от чорапите на горския!Не се занимавай с гадателства и предсказания,щот си тъп като на рейса задницата дет го е блъскала тухла четворка!Льоxман!В главата си като гръмнал бойлер в тръстика!

  15. А плюехте човека , ама пак на неговото вето дойдохте , а ??

    Разбира се , че ще наложи.

    На мен така и никой не ми даде смислен отговор защо от протокола от сесията на ОС от 19.12.13 имената на гласувалите ЗА – са изписани целите / и трите/ , а на гласувалите ПРОТИВ И ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ – по две имена.

    Вие в Общината по принцип ли си пишете така неграмотно протоколите или това си е откровен фалшификат????

  16. Дали Недялков ще наложи вето върху решението на ловешкия парламент да вдигне такса-смет и данъците за недвижимите имоти и колите?

    http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/281.jpg?ver=1

Comments are closed.