Evlija_celebija1801151Подготвено от Радка Рашева

1662 година

Градът е посетен от турския пътешественик Евлия Челеби, който пише: “… този град е цветущ и е разположен от двете страни на реката Осъм и се свързва с три моста. В града има 30 храма, от които 7 са джамии. Ловеч има 22 махали, от които 4 са християнски, една еврейска, една циганска и останалите са мюсюлмански.

Има всичко 3000 големи и солидни къщи; те са покрити с влашки дъски, имат хубави градини. Къщите са красиви и стените са от борови дъски. От прозорците и чардаците на къщите край река Осъм стопаните ловят риба.

Има 6 детски училища. Децата са много благородни и умни, каквото чуят, запомнят го.

Има 5 текета, 6 чешми със животворна вода. Има 7 малки и големи ханища. Чаршийския хан е разкошен и прилича на безистен. Има два хамама (бани). Има и 215 дюкяна. Най-прочутото народно производство са разните цветни сахтияни. Те са много хубаво нашарени.”

Евлия Челеби. Пътеписи. Прев. от османотурски, състав. и ред. Страшимир Димитров. София, Оф, 1972. с. 54-57.

 

  „Градът Ловеч …

По протежението на една висока и стръмна скала от изток на запад е разположена крепостта му. Тя има формата на бадем, обкръжена е със стена. Само от източното страна има една силна кула. От другите страни крепостта има само един зъбери. На източната страна на края на наблюдателната стена е поникнало едно дърво, чиито клони като клоните на райското дърво Туби (митично дърво, което растяло в рая е пазело сянка на обитателите му)са обхванали цялото пространство под нея. Понеже страните на крепостта са стръмни скали, тя няма ров от никоя страна. Тя е без комендант и крепостен гарнизон.

Градът се намира южно и западно от крепостта, а край градските къщи тече реката Осъм.

В града има 30 молитвени места, от които 7 са джамии. Има 22 махали, от които 4 християнски, 1 еврейска и 1 циганска, а останалите са мюсюлмански махали. Има всичко 3000 яки и големи покрити с влашки дъски, обкръжени от лозя къщи. Красиви са къщите със стени от борови дъски. Има много каменно-хоросанени постройки и каменни дворци, а някои къщи са много украсени. От прозорците, задните проходи и процепите на къщите, разположени край Осъма, стопаните на къщите ловят риба.

Този разположил се от двете страни на реката Осъм градът е твърде оживен. Едната част е източно, а другата западно от реката, която се преминава на три места по дървен мост. Обаче ако по волята на благославящия завали дъжд, в града става много кално, понеже няма каменни настилки. Трябва да се върви, прескачайки от камък на камък. Ако пък стана много топло, тази кал се превръща в прахоляк.

Има три медресета… Учените хора са много малко. Има 6 детски училища с много благородни и умни деца – всичко, което чуят – запомнят. Има 6 чешми, от които тече животворна вода…

Има седем малки и големи ханища, а ханът в чаршията е уредена и прилича на безистен. Има две бани, а Делихамам е извънредно приятна и стара сграда… Има 215 дюкяна. Въздухът и водата [на Осъма] през юли са много тежки поради това, че от четирите страни е обграден [Ловеч] със скали… Най-прославените на жителите му са пъстрите тъкани, правят се разнообразни сахтияни, които стават много хубави и украсени. А циганите, дори жените въртят чукове и се занимават с железарство”.

Евлия Челеби. Пътеписи. С., 1972, с. 55-57.

                                       Ловеч и Ловчанско. Кн. 2. С., 1930, с.117 -118.

 

2 коментара

  1. Всичко е низ от върхове и падения -човешкия живот,градове,държави,народи…
    Вярвам
    убедена съм
    Ловеч отново ще се въздигне.
    Не искам да се връща миналото

  2. Било е едно време – вече не е,и няма да бъде скоро както гледам!

Comments are closed.