botev601131На 2 юни т. г. се навършват 138 години от героичната и трагична гибел на поета и революционер Христо Ботев. По този повод от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници, намираща се на скулптурната композиция, посветена на Априлското въстание, зад Младежкия дом. Честването ще продължи с поднасяне на венци на паметника на Тодор Кирков – Войводата от 12 ч. на едноименния площад в кв. „Вароша“. Ще свири Общинският духов оркестър.

По традиция точно 12 ч. ще зазвучи и сирена за едноминутно мълчание в памет на героите.

Паметната плоча на загиналите Ботеви четници от Ловеч е открита на 2 юни 2011 г. в чест на 135-годишнината от подвига на Ботевата чета. Предложението е направено от Инициативен комитет, основан от граждани на Ловеч и потомци на загиналите.

От нашия град има 9 Ботеви четници, четирима от тях са загинали на Милин камък на 18 май 1876 г. /по стар стил/. Двама от тях са били и опълченци. От останалите трима двама са изпратени на заточение, като само един е успял да се върне в Румъния. По брой на четници Ловеч е на второ място в страната след Тетевен с 11 четника.

Денят 2 юни се чества и като Ден на всенародна почит към героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Първото официално честване на 2 юни като Ден на Ботев и падналите за свобода е през 1901 г. на връх Вола. В него участват и живи четници от Ботевата чета. На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. С него се оповестява отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.