kakrina1902141Ловчалии почетоха паметта на Васил Левски. Множество граждани, ученици и представители на институции се преклониха пред Апостола, на паметника, издигащ се над Ловеч. Традиционно днешният ден започна с туристически поход до ханчето в Къкрина. В него се включиха над 150 деца.

Сред официалните лица бе заместник-министърът на културата Васил Василев. „Ние днес сме тук, на този хълм, над столицата, която Левски избра за свой революционен комитет, не само да почетем делото, а да се гордеем затова, че тук, на този хълм, се чува българска реч и че имаме република”, заяви Василев. По думите му Левски ни е оставил завет, с който е предначертал пътя, по който ние да тръгнем. „Ние можем да жертваме себе си, така както можем, за да постигнем бъдещето и развитието, което Апостолът мечта – да можем да кажем думата „свобода”, допълни заместник-министърът.

Гости на събитието бяха и областният управител Милко Недялков, зам.-кметовете на Ловеч Младен Младенов, Пламен Петков и Ертан Хасан, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов и ръководители на държавните агенции.

kakrina1902143„Това, което трябва да е днешният човек е един българин – Апостолът на свободата. Той е образа на добротата, човечността, силата, обичта и непреклонния дух да се бориш в името на доброто. Няма друга личност, за която да се говорило толкова много и да се е знаело толкова малко. Искам да те има и днес, Апостоле, като закрилник на доброто, да те има като идеал на обществото. Трябва да те има, за да сме спокойни и щастливи, по-добри и усмихнати чеда на тази майка земя ”, заяви кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, цитирайки откъс от есето на ученика Теодор Филипов. Момчето е спечелило миналата година първо място в литературния конкурс „Ти ни трябваш и днес, Апостоле”.

Секретарят на Ловчанска митрополия отец Любомир Казашки прочете обръщение от името на митрополит Гавриил, а по-рано днес в храма „Успение Богородично“ в кв. „Вароша“ бе отслужена панихида.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени, както пред паметника на Васил Левски в Ловеч, така и пред барелефа му в двора на Къкринското ханче, където преди 141 години Апостолът на българската свобода е бил заловен.

1 коментар

  1. Лицемерие.

Comments are closed.