kosovo904131Добри практики в администрирането на местните данъци и в събираемостта показа вчера община Ловеч пред общини от Република Косово, информират от кметството. Акцент на презентацията бе данъкът върху недвижимите имоти. За администрирането му от общините говори директорът на дирекция „Местни приходи“ в община Ловеч Христо Тотев. Той обясни, че имотният данък в България се събира от общинските администрации от 2006 г., дотогава той се администрира от държавата, че приходите от данък сгради постъпват в бюджета на общината, на чиято територия е имотът. Тотев запозна гостите с това кой определя размера на данъка върху недвижимите имоти, кои са данъчно задължени лица, кои имоти се освобождават от данък, какви са сроковете за плащане и какви са въведените в община Ловеч улеснения за данъкоплатците при плащане на данъка. Той фокусира презентацията си и върху мерките за постигане на по-висока събираемост на приходите, както и как се подхожда при принудителното събиране на задълженията.

В момента в Косово данъкът върху недвижимите имоти се администрира от държавата. Там обаче също предстои процес на финансова децентрализация на общините и разширяване на собствената им приходна база.

Гостите от Косово проявиха сериозен интерес към всички данъци, администрирани от общината, те задаваха въпроси за методиката за изчисляване на местните данъци въобще, както и за какви разходи се използват приходите от тях. Поискаха да разберат каква е разликата между публичната общинска собственост и частната общинска собственост, как се формира бюджетът на общината.

Представителите на общини от Косово и на Асоциацията на Косовските общини са у нас по покана на Националното сдружение на общините в Република България. Те са в страната от 7 до 12 април. В Ловеч ги посрещнаха кметът на общината Минчо Казанджиев и зам.-кметът Ертан Хасан.