manifestaciq2405142Градът, в който е написан химнът на българската просвета и култура, отпразнува тържествено 24 май. „Аз съм особено щастлив днес, че имам честта да ви приветствам с този най-съкровен български празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, най-красивия, най-емоционалния, най-чистия празник от нашия национален традиционен календар, празник, който е дълбоко скътан в сърцето на всеки българин, където и да се намира той. Празник, който идва с въодушевлението на възраждащия се народ далеч преди да се възкреси българската държава.“ С тези думи се обърна днес към събралите се на площад „Тодор Кирков“ във Вароша кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев. Той подчерта, че няма друг празник, който „така силно да ни сродява, така силно да обединява обширната духовна българска територия и който да ни прави толкова единни, както 24 май“. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът отправи специални поздравления към учителите, „които полагат ежедневни грижи, за да учат децата не просто на четмо и писмо, но с отдаденост и себеотрицание да изграждат личности“, към всички, които се грижат за опазването на културно-историческото ни наследство, към дейците на читалищното и на библиотечното дело, към представителите на академичния и на научния елит, към всички днешни будители.

manifestaciq2405141Преди да открие официално празника, кметът поведе от Градската градина празничното дефиле на дейците на просветата и културата и на представителни групи от ловешките училища. То бе предвождано от Парад на буквите с участието на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав с ръководител Тотко Рогашки. При пристигането във Вароша бе проведен парад на ученическите знамена.

Учениците, техните учители и всички празнуващи днес бяха поздравени и от началника на Регионалния инспекторат по образование Еленко Начев. Той благодари на община Ловеч за грижите към средното образование, на директорите на училищата за правилните управленски решения и на учители и ученици за добрите резултати в училище и на състезания. Начев пожела на всички зрелостници, за които днес е последният празник на българската просвета и култура в родното школо, никога да не спират да следват мечтите си.

Абитуриентите на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав получиха днес специален поздрав от кмета Казанджиев. Той им благодари за прекрасните празници, които са създавали през годините като участници във формацията на Тотко Рогашки, и им връчи грамота на община Ловеч за принос за издигане престижа на града и извън пределите на страната.

На тържеството за 24 май в Ловеч присъстваха и народният представител Корнелия Маринова и зам.-кметовете на община Ловеч Пламен Петков и Младен Младенов.