Ловеч отбелязва 144-тата годишнина от гибелта на националния герой Васил Левски с поредица събития. Както е известно, на 18 февруари 1873 г. Апостола е обесен в София, като паметта му се отбелязва на следващия ден.
Денят започна с традиционния поход „По стъпките на Апостола“, като участниците извървяха пеш пътя до историческата местност Пази мост, на 7 км от Ловеч. Там кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поднесе цветя от името на признателното потомство.
Рецитал, възстановка на клетвата на комитетските дейци и поднасяне на венци на паметника в Къкринското ханче бяха една от кулминациите в програмата на Община Ловеч.
Стотици граждани се събраха в неделя в ловешкото село  Къкрина, където на 27 февруари 1872 г.  турската полиция залавя Апостола. Сред тях бяха участниците в традиционния поход „По стъпките на Апостола“, граждани, както и 30 деца, дошли специално тук от училището в село Негован, област София.
„Васил Левски не успя да надскочи само онзи плет, навеки вплел се народната памет с една развързана връв и с една безгранична скръб. Но той многократно надскача всички ровове и бездни на епохата като истински европейски мислител и републиканец!“, изтъкна в словото си Петър Цолов, председател на Общинския съвет в Ловеч.
Сред официалните лица бяха още кметът на Ловеч Корнелия Маринова, областният управител Пенка Николова, заместник-кметове и заместник-областен управител.
По-рано в храма „Успение Богородично“ бе отслужена панихида, водена от Ловчанския митрополит Гавриил.
Дискусия с участие на историци имаше в Клуба на дейците на културата. Участваха Теодор Тончев от Регионалния исторически музей, Румен Сейреков от Фондация „Безсмъртни българи“ и  Христина Богданова, която е праправнучка на Яна, най-голямата сестра на Васил Левски.
До края на вечерта има още събитията, от 19 часа е безплатното представление „Последната нощ на Апостола“ на танцов спектакъл на ансамбъл „Българе“.