Ловеч отбеляза 141 години от своето освобождение от османско иго и установяване на местно управление с поредица събития на 22 август вечерта. По повод годишнината генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов посети Ловеч и се включи в тържествата. Той поднесе цветя по време на гражданското поклонение, на всички паметни места, както и по време на военния ритуал пред Белия паметник на Стратеш. В ритуала участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен.
В слово за празника кметът на Ловеч Корнелия Маринова подчерта значението на тази дата, на която свеждаме глава в знак на признателност. И още:
„За нас няма съмнение, че тази дата трябва да се отбелязва на мястото, където са се случили битките. На мястото, където са паметниците на загиналите руски войници и офицери. Разбира се, на този ден ние полагаме цветя на „Кървавият камък“ в кв. „Дръстене“, и на паметната плоча на Цачо Шишков, и пред паметника на Тодор Кирков и другите паметни места. Защото почитта към историята и подвига на прадедите е сред най-възвишените ценности на съвременния свят. Затова и днес сме тук и свеждаме глава в знак на признателност! Нека пазим спомена за смелостта и жертвоготовността на нашите освободители.“
В словото си кметът отбеляза, че точно днес е излязла от печат книгата „Ръкописно съчинение на протоиерей Евстати Попстефанов – Записки за народния живот и страданията български“, която описва историческите събития в града.
Прочетен бе поздравителен адрес от Бойко Борисов, министър председател на Република България. В него се казва:
„Приемете моите поздравления за честванията по повод установяването на местното управление в Ловеч. Нека помним саможертвата и борбения дух на загиналите за свободата на България. Най-голямото богатство на община Ловеч сте вие – нейните жители, които изграждате с ежедневните си усилия модерната й визия и икономическата среда. Убеден съм, че ще продължите на градите бъдещето на Ловеч с борбен дух, завещан от дедите ни.“
Поздравителни адреси са получени още от генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, от побратимените градове Лотошино, Сиктивкар и Рязан, от началника на гарнизон Плевен полк. Николай Бешев.
В поклонението участваха още областният управител Георги Терзийски, председателят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов, зам.-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, общински съветници, представители на армията, духовенството и институции, граждани, деца.
Припомняме, че петима участници в освобождението на Ловеч са обявени за почетни граждани на града. Това са генералите Куропаткин, Паренсов и Тутолмин, полковник Касаткин и подполковник Гембицки. На имената на руските герои са кръстени редица улици в града.
По-рано през деня официалните лица и граждани участваха в панихида за загиналите и благодарствен молебен. Цветя бяха поднесени на паметника в двора на храма „Св. Троица“. Венци и цветя бяха поднесени още на паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“; на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в „Стратеш“.
Вечерта се състоя откриването на Националния пленер „Дувари 2018“ в Янковата къща. Участват шестима майстори на четката – Здравко Палазов (Смолян), Мирослав Минчев (Плевен), Станимир Видев (Пловдив), Владимир Пенев (София), Мартина Караиванова (Велико Търново) и Тихомир Тодоров (Ловеч). Пленерът се провежда за осми пореден път. Слово за приятелството с художниците и техните достойнства прочете писателят Христо Стоянов.
Програмата завърши с концерт на Народно читалище „Бяла Анаста 2016“ на сцената на пл. „Тодор Кирков“. Самодейците от най-младото читалище в Община Ловеч „Бяла Анаста 2016“ съхраняват и популяризират богатите фолклорни традиции с много хъс и младежки дух. Колективите на читалището се обучават от млад екип в състав Цветомира Пеева, Пламен Иванов, Преслава Митева, Драгомир Георгиев и председател на читалището Кристиян Костов. За празника те поднесоха богата фолклорна програма, която се увенча с хоро на площада.

 

1 коментар

Comments are closed.