22-riagust23081313Ловеч отбеляза вчера 136 години от Освобождението си и от създаването на местното управление. „Днес ние отправяме своята най-искрена благодарност към освободителите на Ловеч и на България от тежкото петвековно робство. Славейки паметта на всички знайни и незнайни воини, загинали за свободата ни, ние се прекланяме пред безсмъртния им подвиг.“ Това каза в словото си кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. „22 август ни е особено скъп празник – той е символ на възстановяването на българската държавност – подчерта кметът. – Сбъднатата мечта на българина му даде дързост да изгради държавата си – независима, прогресираща и догонваща развитите европейски страни.“

22-riagust2308131Венци и цветя в знак на признателност към далите живота си и пролели кръвта си руски, румънски и финландски воини и български доброволци бяха поднесени на Алеята на българо-руската дружба, на Белия и Черния паметник. Шествие, предвождано от Общинския духов оркестър, поведе ловчалии към площада в квартал „Вароша”, където пред паметника на войводата Тодор Кирков се проведе тържественият ритуал по повод 136-годишнината от Освобождаването на Ловеч.

С минута мълчание бе почетена паметта на освободителите.

22-riagust23081312По-рано през деня вчера панихида за загиналите отслужи отец Кънчо Кабадийски в катедралния храм „Св. Троица“, на паметника на загиналите ловчанци в двора на храма също бяха поднесени венци и цветя, почит бе отдадена и пред паметната плоча на Цачо Шишков.

На 22 август 1877 г. Ловеч е окончателно (за втори път) освободен от поробителите. На

31 август е създадено местното управление. Градът е един от първите в страната, пристъпил към уреждане на градската власт и изграждане на български учреждения. Основите на местната власт в сътрудничество с Временното руско управление полага Иван Драсов, първият кмет на Ловеч, фотоизложба за живота и делото на когото е експонирана пред сградата на общината..

За Деня на Освобождението община Ловеч направи подарък на своите съграждани. Снощи на 8-метров екран на сцената в квартал Вароша бе безплатната прожекция на руския филм „Турски гамбит“.

На тържествата за честване на Освобождението присъстваха областният управител Милко Недялков, зам.-областният управител Цецка Димитрова, зам.-кметовете на Ловеч Пламен Петков, Младен Младенов и Ертан Хасан, началникът на Военното формирование в Ловеч полк. Мариян Петракиев.