denbuditeli2910153Вчера, в салона на Драматичен театър – Ловеч, ловчалии и гости на града имаха възможност да се насладят на изпълненията на джаз формацията от София „Венци Благоев Джазтет“. Музикантите гостуват по покана на Община Ловеч, а концертът им бе част от програмата на Общината по случай Деня на народните будители – 1-ви ноември.

Формацията включва едни от най-изявените български джаз музиканти, утвърдили се и на международни сцени – Шибил Бенев (китара, пиано), Димитър Карамфилов (контрабас), Атанас Попов (барабани), Венцислав Благоев (тромпет, флюгелхорн) и със специалното участие на Марина Господинова (вокал). Групата изпълни инструментални и вокални произведения от различни периоди в историята на световния джаз. Чухме емблематични изпълнения като “Take Five” на Дейв Брубек, “Summertime” на Джордж Гершуин, едни от най-известните хитове на Франк Синатра и Били Холидей и др.

denbuditeli2910152           По-рано днес във фоайето на театъра бе експонирана и изложбата „…И ний сме дали нещо на светът…“, с която Националния музей на образованието – Габрово, гостува на Регионален исторически музей – Ловеч, по повод Деня на народните будители. Темите, представени в изложбата, проследяват моменти от живота и делото на светите братя, създаването на славянската писменост и почитта към делото им в България и в европейския свят.

Тържествената церемония преди концерта бе открита със слово на вр. и. д. кмет на Община Ловеч г-н Пламен Петков. Поздрав по случай празника поднесе и Негово Високо Преосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

В официалната част на вечерта бяха връчени наградите на победителите в традиционния общински конкурс за мултимедийна презентация, посветен на Първи ноември. Тази година темите бяха две: „175 години от рождението на Екзарх Йосиф I” и „110 години от рождението на Христо Бръмбаров“. В конкурса взеха участие общо 15 деца от ПМГ – Ловеч, ОУ „Проф. Димитър Димов“, ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ и ОУ „Васил Левски“ – Ловеч.

denbuditeli2910154        Първите места в двете възрастови групи грабнаха Валентина Маринова, 7-ми клас в ПМГ-Ловеч, с ръководител г-жа Елица Върбановска, за презентацията й за Христо Бръмбаров и Ирина Христова, 10-и клас в ПМГ – Ловеч, с ръководители г-жа Юлиана Близнакова и г-жа Ива Начева също за презентация на тази тема.

Второ място бе присъдено на Цветомир Цоков, 6-и клас в ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, с ръководител г-жа Пенка Йотова, за презентацията му за Екзарх Йосиф I и на Галин Ганев, 9-и клас в ПМГ – Ловеч, с ръководител г-жа Надежда Николова, за презентацията му за Христо Бръмбаров.

Трето място в първа възрастова група не беше определено, а при големите наградата си поделиха Теодора Мустанова и Кристина Витанова, 10-и клас в ГЧЕ „Екзарх Йосиф І“ с ръководител Стефка Дафова, за презентацията им за Екзарх Йосиф I.

Победителите в конкурса и техните ръководители получиха и по един специален подарък – сборник с докладите от научната конференция на тема „Екзарх Йосиф – духовният водач на нацията (1876-2015)”, която се проведе през месец май в Ловеч с организатори Община Ловеч, Ловчанска митрополия и ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”.

denbuditeli2910151     Общинският конкурс за мултимедиен продукт, посветен на Първи ноември започва през 2013 г., като израз на почит и уважение към личностите, градили духа на Ловеч. Негови организатори са Община Ловеч, Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, а тази година е неговото трето издание.

В тържествената вечер с почетната значка на Община Ловеч бе удостоен диригента и художествен ръководител на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав – Ловеч, г-н Тотко Рогашки. Почетното отличие му бе връчено за високи постижения в областта на музикалното образование и възпитание, за издигане престижа на общината и по повод 30-годишнината от създаването на оркестъра.

В кратката церемония преди концерта бяха присъдени и ежегодните персонални награди за принос в здравеопазването „Лекар на годината 2015“. Тази година барелеф „Св. Иван Рилски“ получи д-р Галина Пенева, а поощрителните награди бяха връчени на д-р Ралица Беневрекова и д-р Кирил Иванов.

Наградите в празничната вечер връчи вр. и. д. кмет на Община Ловеч г-н Пламен Петков.