izlojbagalabi26101221В Спортната зала ще видим близо 1000 птици

И тази година, както и миналата Ловеч е домакин на националната изложба на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни. Тя ще се проведе от 22 до 24 ноември в Спортната зала. Организатор е Съюзът на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни в България, община Ловеч осигурява безвъзмездното ползване на залата и охраната. Изложбата преминава под патронажа на кмета Минчо Казанджиев, който ще я открие официално на 23 ноември, събота, от 10 ч.

В това най-голямо по рода си изложение ще видим близо 1000 птици. Клетките вече са наредени, утре е оценяването. Всеки може да види птиците от 8 до 17 ч. в събота в Спортната зала,  след това в ресторанта на хотел „Президиум“ ще се проведе награждаването.

В надпреварата се включват 68 изложители с 952 птици (клетъчно излагане) и 10 клетки с по 8 птици (волиерно излагане), съобщи председателят на Съюза на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни Данко Петков. Участват гълъби от 24 български (296 бр.), 33 международни (315 бр.) породи и пет породи, подлежащи за разглеждане и одобряване на стандарт (за нови породи), 29 различни породи кокошки със 169 екземпляра, представени са и три волиери с диви птици – фазани, кеклик и яребици.

Специален участник е 13-годишно момче от Добрич с екзотичната порода дребни кокошки шабо, изключителна селекция на европейско ниво.

В рамките на форума ще се проведе и Втората специализирана изложба на „Кинг Клуб България“, която ще представи 43 птици от породата американски кинг в 13 цвята на 8 изложители (това е порода за отлеждане на месо).

В събота ще се проведе и пазарът на гълъби и други декоративни птици и животни.

Входът за изложбата е 2 лв, за деца и пенсионери – безплатно.

21 съдии ще определят носителите на 68 купи. Основният критерий е максимално доближаване до утвърдените стандарти за породите. От всяка порода ще бъдат излъчени шампион и призьор. Парична награда от сто лева лични средства ще връчи и кметът Казанджиев.

Домакинството на Ловеч на най-голямата в страната изложба на гълъби, кокошки и екзотични птици бе гласувано на общото събрание на Съюза на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни, проведено в края на септември във Вонеща вода. Миналата година за член на Съюза бе избрано и ловешкото гълъбовидно дружество „Мир – 2010”. Тогава това бе поводът люляковият град да бъде домакин на първата национална изложба. Тази година второто й издание тук е и в памет на починалия председател на ловешкото дружество Мариян Банчев.

В Ловеч в началото на 60-те години на миналия век е създадено едно от най-старите гълъбарски дружества у нас, което организира няколко успешни изложби. Една от легендите на българското гълъбарство е пак от Ловеч – Атанас Денев, от когото са се учили на гълъбарство много любители от цялата страна. Ловеч е дал и други ентусиазирани гълъбари – Асен Илиев и Петко Тотов.