От 265 общини в страната Ловешката община е сред първите 25 по прилагане и внедряване на електронното управление. Това съобщи на пресконференция секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, която е участвала в 12-ата годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ в Албена (15 до 17 октомври).

На срещата са дискутирани актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини, като изграждането на електронно управление и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, предлагането на удобни и достъпни административни услуги и други въпроси на устойчивото общинско развитие.

Община Ловеч към момента има въведи 34 регистъра, съобщи Даниела Цанова. Сред тях са регистър на недвижимите културни ценности, списък на училища, детски градини и детски ясли, регистър на язовирите, регистър на върнатите решения от областен управител, регистър на общинската собственост, регистър на културните институти, регистър на спортните клубове и други. Продължава събирането на данни и съставяне  на нови регистри.

Важна е и дейността по въвеждането на електронен обмен на данни. Административните органи са задължени да имат такива информационни системи, които да могат се включат в единната информационна система за обмен на данни. През август Община Ловеч е получила единен протокол за присъединяване. До ноември общината ще се присъедини към системата.

Сключено е и споразумение с Агенцията по кадастър, обучени са служители да работят със системата. В най-скоро време гражданите ще почувстват ефекта, тъй като няма да се разкарват за получаване на скици и документи от институция до институция. Така ще се съкратят срокове и усилия, коментира Даниела Цанова.

1 коментар

Comments are closed.