workshop1311131Ловеч е домакин на уъркшоп „Интеркултурното образование“, организиран от фондация „Фридрих Еберт“ и Съюза на българските учители. Нашият град е избор на фондацията за представяне на изследователския доклад на преподавателя в Софийския университет проф. д-р Пламен Макариев на тема „Мониторинг на социокултурната компетентност на учителя за работа в мултиетническа среда“. След представяне на доклада в още два областни града в страната на национална конференция ще бъдат обобщени предложенията и ще бъдат дадени препоръки за промени в законовата и подзаконовата нормативна уредба.

„Намаляването на ефектите от противопоставянето и осъзнаването на различията в интеркултурен план имат огромно значение. В днешния глобален и интеркултурен свят и училището става мултикултурно, в него учат деца от различни етноси. Затова е много важно интеркултурното образование и неговата роля за повишаване качеството на учебно-възпитателния процес и аз ви поздравявам за провеждането на днешния форум.“ С тези думи се обърна към директори на училища и детски градини, педагогически съветници, учители от общините Ловеч, Летница и Угърчин и представители на РИО в приветственото си слово зам.-кметът Пламен Петков. Той пожела на всички ползотворна работа и изрази увереност, че освен проблемите, които възникват, и начините за разрешаването им, ще бъдат обсъдени новите подходи и различните методи на обучение в училищата, в които учат деца от различни етноси, ще бъдат споделени добри практики и дадени  препоръки за подобрения и за различни форми на стимулиране.

workshop1311132Благодарност към Петков и към кмета Минчо Казанджиев за домакинството на уъркшопа отправи председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, която припомни, че Казанджиев е един от първите кметове, най-добър социален партньор на синдиката.

Въпросите с образованието в училищата с различни етноси е много важен, защото проблемите са неизбежни, те първо рефлектират в образователната система и после в обществото и пазара на труда, коментира Янка Такева. Тя съобщи, че в момента за 43 % от децата от детската градина до 12-и клас майчиният език не е български. А по данни на фондация „Фридрих Еберт“ този процес в перспектива ще се чувства по-силно и осезателно и ако не се вземат мерки, към 2030 г. 60 на сто от работната сила ще са малограмотни и без компетенции за живота. Затова с подобни форуми като днешния в Ловеч Съюзът на българските учители иска да изгради национални политики на най-високо държавно ниво, обясни Такева.

Гости на уъркшопа бяха зам.-областният управител Цецка Димитрова и началникът на РИО Райко Райков. По време на дебатите стана ясно, че след като вече е факт Националната стратегия за превенция и намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система 2013-2020 г., предстои изготвяне на областна и общинска стратегия. Мерките по изпълнението на националната се чакат с оперативния план за нея, те са обезпечени с необходимите средства в бюджет 2014. Двете основни цели на стратегията са приобщаване на децата от етническите малцинства и превенция за намаляване на отсъствията.