galeriq2711121alerТърси се градоустройствено решение на най-важната връзка между централната градска част и „Вароша“

От днес до 8 октомври Ловеч ще е домакин на студентски архитектурен пленер-конкурс. Организатор на проявата е община Ловеч, а съорганизатор – Камарата на архитектите – дружество Ловеч. Медиен партньор е в. „Строителство Градът“.

Пленерът ще бъде открит официално от кмета на общината Минчо Казанджиев в 17 ч. днес в Барокови къщи, след което ще бъдат сформирани екипите и ще бъдат раздадени материалите за работа. Във вторник, сряда и четвъртък студентите, разпределени в пет групи, ще проведат същинската част от пленера. На тяхно разположение ще бъдат като консултанти преподаватели и архитекти. В петък, 8 ноември, ще бъде публичното представяне на работите им (10 ч., заседателна зала на общината).

В пленера ще вземат участие 16 студенти по архитектура от три ВУЗ-а от София – Университета по строителство и архитектура, Висшето строително училище „Любен Каравелов“ и Нов български университет. 8 от тях са от Ловеч. Работите им ще бъдат оценени от 5-членно жури, председателствано от министъра на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов. Той и ще връчи лично предвидените първа и поощрителна награда от конкурса. Всеки участник в пленера ще получи сертификат от кмета Казанджиев.

Идеята за пленера е на главния архитект на община Ловеч Силвия Средкова – Аласбахи. Целта му е да се предложи градоустройствено решение на зоната от площада пред общината до транспортния мост за кв. „Вароша“. Ще бъдат обхванати пешеходната зона и двете транспортни артерии – „Търговска“ и „Осъмска“. Това е пространство, което в последните 25 години не е преосмисляно, но то е най-важната връзка между АИР „Вароша“ и централната градска част, обясни Средкова. Било е връзка и в исторически план, но същевременно конфликтна, защото в нея се сливат пешеходно и транспортно движение и има сгради, строени през различни периоди, предимно с административни и обществени функции, и с различен архитектурен образ.

С пленера сега се търси промяна, различно виждане как да се оформи и пространството пред Виенската сладкарница, да се изгради връзка на  пешеходната с крайречната зона, която да поеме част от функциите на рекреация и отдих.

Спечелилото конкурса предложение ще бъде реализирано от общината в следващия програмен период 2014-2020 г. Зоната, предмет на разработката, е включена в една от зоните на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч.