varosha406131Общината кандидатства с две проектни предложения

Община Ловеч е домакин на 10 май на информационен ден за представяне на програмата БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и обявения прием на проектни предложения по нея. Ще присъстват представители на всички културни институти в Ловеч.

Целите на програмата ще бъдат представени от министъра на културата д-р Петър Стоянович. Мерките за подпомагане, бюджета и добри европейски практики ще покаже в мултимедийна презентация Стефан Георгиев, началник-отдел „Европейски програми и проекти“ към дирекция „Международни дейности и европейски проекти“ в министерството.

На 17 февруари т. г. Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. отвори Програма БГ08 “Културно наследство и съвременни изкуства”, като Министерството на културата стана неин програмен оператор. Страните донори са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия, а размерът на гранта по програмата е общо 14 мил. евро.

Програма БГ08 включва мерки, касаещи приоритетни дейности в областта на консервацията на културното наследство и насърчаването на многообразието в изкуството и културата. Грантове по програмата ще бъдат предоставяни за реализиране на проекти по четири основни мерки: “Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, “Документиране на културната история”, “Достъпност на културното наследство за обществеността” и малката грантова схема “Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура”.

Програмата е обект на огромен интерес от страна на общини, културни институти, висши учебни заведения и др., тъй като проектите не изискват съфинансиране от страна на бенефициента.

Община Ловеч вече подаде проектно предложение по малката грантова схема – „Съвременна арт галерия „Над реката“. Проектното предложение цели оформяне на новооткрито безплатно изложбено пространство на пешеходния мост до сградата на община Ловеч и провеждане на изложби, свързани със съвременното изкуство и изкуството на малцинствата. Предвижда се използването на LED екрани, поставени по подходящ начин, с цел създаване на галерия на открито, достъпна за всички граждани и посетители на града. Проектът цели и изпълнението на пет арт работилници и пленери за деца от община Ловеч, посветени на съвременното изкуство – скулптура, живопис и визуално изкуство, създадено чрез компютърни технологии.

Вторият проект, с който община Ловеч ще кандидатства (и в момента се разработва) цели създаване на Център за дигитализиране на културното наследство, който ще дигитализира фондовите единици на Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Държавен архив – Ловеч, “Регионалната библиотека “Проф. Беню Цонев” след Регионалния исторически музей и архива на община Ловеч. С този проект общината ще кандидатства по мярка 2 от програмата – „Документиране на културната история“. Крайният срок за подаване на проектното предложение в Министерството на културата е 19 май.