handballman1811131Габриела Петрова

През далечната 1998 г. в интерес на оцеляването на хандбалът в Ловеч, тoгавашният „Примо”се разделя на ХК”Осъм” и  ХК”Ловеч 98”.

В ХК”Осъм” остава цялото мъжко направление, а в ХК”Ловеч 98”женското. От тогава насам, мъжете не са излизали от А –РХГ и всяка година участват в Купа България.

При жените обаче, нещата се развиват по по-различен начин. През 2002г те напускат А-РХГ и причината не е изпадане на отбора, а чисто финансова. Фирмите, които са помагали финансово, преустановяват това и отборът от тогава разчита само на приятелски дарения.

Трета поредна година женският отбор печели квота за влизане в Елита, но все още не е спечелил доверието на нито един финансов благодетел.

И въпреки всичко, в клуба продължават да поддържат женският отбор и се опитват да изградят пълна пирамида, въпреки че, това е изключително трудно и струва много пари.

От около година  именно към ХК”Ловеч 98” започват да се подхвърлят идеи за създаване на мъжки отбор и то от бивши състезатели на  ХК”Осъм”(Едни обидени,втори не оценени, други недоразбрани от сегашното ръководство на клуба).

И така  докато преди седмица се събират уж на по кафе, именитите момчета, които умират от желание за хандбал, но искат основна движещата единица да са си самите те.

И вместо да се създава нов клуб в най-ловешкият спорт, те получиха съгласие и съдействие от действащият и доста добре развиващият се, но до сега само в женският профил,  ХК”Ловеч 98”.

В новият отбор личат имената на братята Лъчезар и Кристиян Баровски, чиито баща Кирил Баровски е едно от най-силните имена на Ловешкият хандбал и доскорошен президент на ХК”Осъм”.

Друга двойка братя са Светослав и Антони Стоянови. При тях майка им е  водещото име. Елка  Александрова дългогодишна треньорка на почти целият женски отбор.

Станислав Стоянов, син на Васил  Цветков дългогодишен  треньор както в Ловеч, така и на редица национални гарнитури, така и извън граница.

Ивайло Христов, заедно със сестра си Гергана са ключови фигури в отборите си години наред.

Димчо Цанов възпитаник на покойният Герасим Цветанов –играещ винаги с изключителен интелект.

Иван Иванов едно от най-бързоногите леви крила, с които ловешкият хандбал е разполагал, през последните години защитава цветовете на Левски, но се завръща за да подкрепи  бившите си съотборници.

Георги Чапаров, Борис Колев и Георги Георгиев са възпитаници на Илиян Матев и са част от последният силен отбор, с които е разполагал Осъм при юношите.

Именно Илиян Матев е другото име в отбора, национален   състезател във всички гарнитури  и основна движещата единица в отбора на Осъм до преди година.

Станислав Стойков, син на най-изявеният съдия по хандбал Петко Стойков. В момента и той самият е съдия, но въпреки това подкрепя отбора и ще помага с каквото може.

Новото и непознато име за хандбалната общественост е на младока Борис Борисов. Деветокласникът е национален вратар и идва от Левски.

Отборът е може би с най-добри антропометрични данни от всички отбори в Елитната група. От 14 състезатели, само 3-ма са с ръст от 185, останалите са над 190см.

Отборът ще мери сили в Б-РХГ, като първите му мачове са на 30 ноември, тогава играят и жените.

Засега, в новосформираният отбор нямат амбиции за влизане в Елита, но така беше и при жените.

Апетита идва с яденето!!!