litsalob110164Снощи стартира „Литературен салон „Мостове 2016“, като събра писатели, преподаватели и издатели в Клуба на дейците на културата.  Откриването направиха писателят Банко П. Банков и Светлозар Желев – директор на Националния център за книгата към НДК, които подчертаха важността на събитието за Ловеч и за всички пишещи хора.

Първата среща бе с известния писател-земляк  Георги Мишев, който представи книгата си „Мир на страха ни”. В този мемоар големият белетрист и сценарист припомня времето, прекарано в родния Йоглав, като посвещава страници на дома и родителите. Описва и годините, прекарани в Ловеч, както и първите си стъпки в литературата и киното. За госта и неговото творчество говори поетът Марин Колев.

Сред гостите беше и председателят на Общинския съвет в Ловеч  Петър Цолов, чийто баща е бил приятел с писателя. Самият Петър Цолов е описан в книгата с епизод, когато е бил студент в столицата.

litsalob110161Поздравления към литературния форум поднесе заместник-областният управител Георги Терзийски, а от Община Ловеч бяха поднесени цветя и набор от всички издадени алманаси. Клубът на дейците на културата буквално се пръскаше по шевовете от хора, които дойдоха да уважат писателя Георги Мишев.

Сред тях бяха още началникът на РУО Еленко Начев, професор Банко П. Банков, приятели и любители на добрата литература.  Събитието е организирано със съдействието на Община Ловеч и КДК.

Литературният салон продължава с многобройни събития до 2 октомври, неделя.