litex110131PFC Litex

Литекс най-после счупи 11-годишен карък побеждавайки с 2:3 като гост Берое. Оранжевите нямаха победа под Аязмото от 2002 година, но сега с вдъхновена игра, много агресия и сплотен колектив ликуваха като победите. Момчетата да Загорчич можеха дори да бъдат и по-убедителни в успеха си, но изтърваха няколко отлични положения. В герой на мача се превърна младежкия национал Симеон Славчев, който заби два гола за победата. Преди талантът да се развихри Златинов се разписа красиво от фаул.

Наставникът Златомир Загорчич заложи на единадесеторката, победила в четвъртък Локо Пл като единствено на мястото на контузения Антон Недялков, на левия фланг на отбраната се появи Божиков. За плеймейкър отново бе гласувано доверие на Златинов, а по крилата оперираха бързоногите Ваюши и Цветанов.

Ловчанлии поведоха в резултата с ранен гол на Петър Златинов още в 5-тата минута. Халфът изпълни технично пряк свободен удар от границата на пеналта и препарира Караджов за 0:1. Малко след това Джордан изпусна отблизо да покачи. Нападателят засече с глава центриране на Златинов, но стреля в аут.

Домакините на свои ред погледнаха към ловешката врата и в 28-мата минута успяха да изравнят с малко късметлии гол на Венци Христов. Таранът на заралии се възползва от неразбирателство между Александров и Бодуров, овладя топката и от малък ъгъл успя да порази мрежата за 1:1.

Литекс не се стресна и бързо възстанови аванса си с попадение на младока Симеон Славчев. В 35-тата минута страховит удар на Джордан бе спасен с мъка от Караджов, но при добавката Славчев от упор разстреля стража на домакините за 1:2.

Оранжевите започнаха устремно и второто полувреме с нов гол на Симеон Славчев. Халфът получи перфектен пас в коридор от Цветанов и хладнокръвно покачи на 1:3 в 51-та минута. След това Цветков можеше да нокаутира Берое, но Караджов показа рефлекс и изби удара му в корнер. Добри опити за обстрел на вратата имаше и пред Ваюши, Цветанов и Славчев, но без достатъчно точност и стил.

В 72-та минута Джордан нахлу в наказателното поле, но се засуети да отправи решаващ удар и загуби равновесие, притиснат от двама бранители. Миг разконцентрираност в ловешката отбрана позволи на бероици да намалят резултата, в 83-тата Мартинс се оказа непокрит и с плътен шут успя да се разпише и така да вкара напрежение до последния съдийски сигнал. Ловчанлии обаче удържаха щурма на домакините и заслужено се поздравиха с крайния успех.

 

 

Берое – Литекс 2:3

0:1 Златинов (5)
1:1 Христов (27)
1:2 Славчев (35)
1:3 Славчев (51)
2:3 Мартинес (83)

11-ти кръг А група

Стадион: Берое, 1000 зрители

Съдия: Георги Йорданов

Берое: 12. Караджов, 17. Крумов, 5. Стойчев, 6. Иванов (56 – Горанов) (к), 28. Пенев, 27. Джоман, 15. Динков (69 – Мартинс), 2. Илиев, 13. Ронкато (77 – Зехиров), 88. Каядо, 10. Христов

Треньор: Петър Хубчев

Литекс: 30. Александров, 16. Попов, 18. Миланов, 5. Бодуров, 4. Божиков, 6. Славчев, 77. Цветанов (68 – Ванжер), 24. Златинов (79 – Джазула (90 – Манолов)), 21. Цветков, 14. Ваюши, 9. Джордан

Треньор: Златомир Загорчич
Жълти картони: Славчев (20), Александров (90)