litex103141PFC Litex

Литекс постигна ценна победа при гостуването си във Варна. Оранжевите надделяха над Черно море с 2-1 в оспорван сблъсък, който заради лошите условия, разкалян терен и гъста мъгла не можа да предложи много футболни достойнства и естетика. За сметка на това момчетата на Златомир Загорчич показаха биткаджийски характер и се бориха до последно за трите точки. Успехът дойде след попадения на Уилмар Джордан и Юрген Джазула, разписал се в края на мача от дузпа. Нарушението бе отсъдено срещу Пламен Николов и макар да бе очевидно в пенала, предизвика бурни реакции на домакините.

Наставникът Златомир Загорчич направи две промени в стартовия състав.В игра се завърна изтърпелия наказание Александър Цветков, а на левия фланг бе предпочетен Армандо Ваюши. Малшанс обаче сполетя албанеца и той още в 20-та минута напусна терена принудително заради контузия, а на негово място влезе Момчил Цветанов.

Домакинският натиск на домакините в началото доведе до 1-2 разбърквания в пенала и един далечен удар на Венков. В 28-та минута обаче първи ликуваха ловчанлии. Капитанът Славчев изведе отлично зад гърба на отбраната Асприля, бързакът веднага подаде към сънародника си Джордан и той хладнокръвно откри резултата. Това бе 14-ти гол на сметката на нападателя от началото на сезона.  Пет минути след това Черно коре бе близо да изравни след като Венков нацели напречната греда, а при добавката се наложи Славчев да изчисти от голлинията.

И след почивката на терена продължиха да изобилстват единоборствата, а играта често се накъсваше от нарушения. При един от сблъсъците Николай Бодуров получи тежка аркада и няколко минути лекарския щаб му оказваше помощ на пистата.В 56-та минута Славчев да изненада с прехвърлящ удар Китанов, но топката мина до гредата. След това Джордан се освободи от опеката на Атанасов, но стражът предвидливо излезе и предотврати опасността.

В 63-та минута варненци успяха да изравнят след гол на Бергонси, който вкара с глава. В 79-та минута Пламен Николов опита да гардира топката в наказтелното поле, но бе подкосен отзад от Котев и съдията Андреев отсъди дузпа в полза на Литекс. От бялата точка Юрген Джазула безкомпромисно реализира за 1-2. В 85-та минута след пробив на Цветанов топката се разходи по голлинията, а после Джазула стреля в аут. Секунди по-късно Славчев се озова на стрелкова позиция, но Китанов спаси удара му с глава. В последната минута и Миро Мнаолов опита силата на шута си от дистанция, но би близо до дясната греда. В даденото от рефера продължение домакините за малко не изравниха, но вратарят Евгени Александров  показа рефлекс срещу Бакари.

 

Черно море – Литекс 1-2

0-1   Джордан(28)

1-1   Бергонси(63)

1-2   Джазула(79)-дузпа

 25 кръг, стадион Тича, Съдии: Д.Андреев, Ковачев, Христов, ДАС:Кабаков, Павлов

 Ж.к: За Черно море:Станчев, Котев, За Литекс:Бодуров, Божиков, Асприля, Цветанов

Черно море: 33.Китанов , 5.Станчев , 6.Котев , 91.Ж.Атанасов , 4.Венков, 3.Георгиев, 8.Бергонси , 25.С.Александров(83-Атанасов) , 17.Коконов , 14.Божилов, 9. Бакари

Литекс: 30.Е.Александров , 16.С.Попов , 5.Бодуров , 22.Николов , 13.Божиков 6.Славчев , 21.Цветков , 10.Джазула , 14.Ваюши (19-Цветанов) , 9.Джордан (80-Манолов) , 70.Асприля (66-Том)