litex1908131PFC Litex

Литекс и Левски не можаха да излъчат победител в поредното оспорвано дерби между двата тима. Сблъсъкът в Ловеч не изобилстваше от красив  футбол, но беше непредсказуем до последния съдийски сигнал.Оранжевите могат повече да съжаляват за изпуснатата победа с оглед на по-чистите си положения, но в крайна сметка те не бяха достатъчни и срещата завърши с реми 1-1. Попаденията в мача паднаха само в рамките на 90 секунди. За столичани откри Гари Родригес от дузпа, а в ответната атака Джордан изравни. Ловчанлии продължават да са без загуба от началото на сезона, но сдадоха върха на класирането и след 5-ия кръг заемат 3-то място с 11 точки, на една от временните водачи Лудогорец и Любимец.

Наставникът на домакините Златомир Загорчич бе принуден да направи две смени в състава си непосредствено преди мача. Коварен вирус повали в неделя  следобяд двама от основните му играчи- Симеон Славчев и Антон Недялков, които дори не попаднаха в групата.Това наложи известни корекции, след които Станислав Генчев стартира за първи път като титуляр, а обичайното си място в ариергарда зае Илия Миланов за сметка на заигралият като ляв бек Божиков.

Срещата започна със спорна ситуация още в 1-та минута, при която Генков преигра и се строполи в пенала след неособено сериозно съприкосновение с Бодуров. Дузпа логично не последва, а в ответната атака Джордан шутира покрай гредата. Същото направи и Сашо Цветков от границата на наказателното поле четвърт час по-късно. Сините също опитаха с далечни удари чрез Бру и Родригес да изненадат Пиргов, но без успех.

Литекс продължи да търси първи гол и сътвори 2-3 нелоши атаки, но столичните бранители предвидливо се намесваха в решителните моменти.До края на полувремето преобладаваха единоборствата и нарушенията , докато красивите моменти и головите опасности липсваха и пред двете врати.

Втората част започна по възможно най- инфарктния начин. В 51-та минута гостите получиха право да изпълнят дузпа, след като Бодуров повали Велев, а от бялата точка Гари Родригес не сбърка за 0-1. Минута след това Джордан възстанови равенството. От неудобна позиция и със страничен удар колумбиецът оплете топката в мрежата на Илиев и взриви трибуните.

В 60-та минута стражът Илко Пиргов се контузи  в желанието си да догони откъсналия се Родригес и  напусна терена принудително, заменен от колегата си Евгени Александров. В 73-та минута пред Ваюши се отвори отличен шанс да вкара, но атрактивното му воле профуча край вратата.

Загорчич усили нападателната мощ и в последните десетина минути пусна в игра нападателя Миро Манолов. В 87-та минута той можеше да се превърне в герой на мача, засичайки пас на Джордан, но Милев със сетни сили се хвърли и блокира удара му на метър от голлинията.

 

Литекс – Левски 1-1

0-1 Родригес (51)

1-1 Джордан (53)

Градски стадион Ловеч, 4000 зрители

Съдии: Никола Попов, Георги Славов, Пламен Георгиев, ДАС: Калин Людмилов, Георги Давидов

Литекс: Пиргов (60 – Александров), Стр.Попов, Ил.Миланов, Бодуров, Божиков, Берберович, Генчев (79-Манолов), Цветков, Джазула, Ваюши, Джордан (90-Златинов)

Левски: Илиев, Ангелов, Старокин, Везалов, Пинто (85 – Милиев), Димов, Гаджев, Велев, Бру, Родригес, Генков

Ж.к: Литекс – Ваюши, Бодуров, Джордан, Левски – Ангелов, Генков, Милиев