litex307141PFC Litex

Литекс не успя да победи молдовския Верис като гост в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двата тима завършиха при нулево равенство, като по този начин родният тим запази всички шансове да продължи напред.

Ловчанлии имаха превъзходство и пропуснаха доста изгодни положения, което ги лиши и от заслужен успех в този мач. В крайна сметка всичко ще се реши на реванша в Ловеч следващата седмица.

Българският тим започна много по-добре мача. Петър Златинов и Армандо Ваюши направиха хубави пробиви с добри центрирания, но вратарят Артьом Гайдучевич. В 16-та минута Уилмар Джордан направи първия си пропуск, след като негов удар беше избит от голлинията от Сергиу Кожокари.

До почивката Литекс продължи да има превъзходство, но топката така и не минаваше зад голлинията на Верис. Джордан още два пъти не успя да преодолее стража на домакините, а далечен удар на Никола Колев след самостоятелен негов пробив беше избит с мъка от Гайдучевич.

Играчите на Верис дебнеха своите шансове на контра или разчитаха на статични положения. Така при първия си корнер можеха и да вкарат, когато Николае Йосан намери на далечната греда Петру Раку, но неговият удар беше избит от Илко Пиргов.

И след почивката молдовците имаха шанс да поведат. Тогава влезлият по време на паузата Михаил Турчан стреля опасно, топката рикошира в крак на защитник на Литекс и мина над вратата на Пиргов.

След това положение ловчанлии взеха отново инициативата и натиснаха здраво. Джордан още няколко пъти можеше да се разпише, като негов удар с глава беше избит с мъка от Гайдучевич. Пред колумбиеца имаше още три шанса в следващите минути, но той така и не успя да ги оползотвори. При един от тях той беше изведен сам срещу стража на молдовците, но за пореден път беше спрян от невероятните му изяви.

Играчите на Верис продължиха да разчитат на контри и грешки в защита на Литекс. Вадим Чемиртан можеше изненадващо да даде преднина на домакините в 67-та минута, след като беше оставен непокрит в наказателното поле, но ударът му мина високо над вратата.

Ловчанлии продължиха да атакуват и да създават по-добри положения, но Омар Косоко и Уилмар Джордан още на два пъти бяха спрени от невероятния в този мач вратар на Верис.

Домакините имаха своя последен шанс в заключителните минути, когато грешка на Джаксън Менди позволи на Чемиртан да нахлуе в половината на българския тим, но в последния момент Николай Бодуров спря набега на молдовеца и предотврати опасността.

Така до попадение не се стигна и мачът приключи при нулево равенство. Това обаче по никакъв начин не намалява шансовете на Литекс за реванша, но в него е задължително да се стигне до победа.

Стартови състави:

Верис: Артиом Гайдучевич, Александр Кучеренко, Петру Раку, Сергиу Кожокари, Адриан Кашкавал, Дан Пишла, Николае Йосан, Владислав Иванов, Владимир Богданович, Сергиу Мокану, Виорел Фрундза

Литекс: Илко Пиргов, Васил Божиков, Джаксън Менди, Николай Бодуров, Страхил Попов, Никола Колев, Армандо Ваюши, Петър Златинов, Момчил Цветанов, Омар Косоко, Уилмар Джордан

1 коментар

  1. Разкарайте Куцоко и другите подобни тъмни субекти. Нека младите надежди играят, тогава няма да броим колко гола са “изпуснали”, а колко са вкарали. Нали така се прави във футбола, резултатът е сбор от отбелязаните голове, а който иска, да брои колко пъти е изпуснал сапунчето в банята с негрите.

Comments are closed.