Жителите на село Лешница, община Ловеч, отпразнуваха традиционния общоселски събор на 21 октомври, събота,  в двора  до църквата „Свети Иван Рилски“. Празникът на Лешница се прави по повод храмовия празник на църквата, който бе на 19 октомври, и затова започна с водосвет и освещаване на курбан чорба.

Гост на тържеството бе заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев, който връчи на кметския наместник Дамян Дамянов поздравителен адрес от кмета на Ловеч Корнелия Маринова.

В него се казва: „Да продължим да вярваме в силата, добротата и интелигентността на българите, да тачим историята и традициите – а това значи да градим бъдещето! Искам да Ви поздравя за прекрасния празник, да бъдем живи и здрави и да работим за процъфтяването на нашия роден край!“

Кметският наместник Дамян Дамянов също поздрави жителите и гостите, като подчерта, празникът събира хора от четири поколения.  Най-възрастният участник  е икономистът Иван Кметски (98 г.), а най-младият –Яна Горненска, само на 4 месеца. Икона на Свети Иван Рилски беше връчена от името на най-младия участник на доайена на събора. След това бай Иван Кметски даде начало на събора, като зазвъня със стогодишния училищен звънец.

Сред празнуващите имаше гости от Чехия, тук бяха и кметове и кметски наместници на селата Българене, Тепава, Казачево, Прелом и Стефаново. Организаторите бяха помислили за всички – имаше павилион  за бира и скара, детска площадка за децата, сенници срещу слънцето, домашна торта. За доброто настроение се грижиха танцьорите от Фолклорна формация “Елит” от Ловеч с ръководител Маргарита Дончева, към НЧ “Зорница – Нено Щрегарски“ –  Ловеч. Кръшни народни хора се виха до късно в слънчевия и топъл следобед.