litex1907151PFC Litex

Литекс започна с летящ старт шампионата, постигайки впечатляваща победа над шампиона Лудогорец с 2-0. Под ръководството на новия си наставник Люпко Петрович оранжевите  демонстрираха много желание и настроение в играта си и тотално надиграха разградчани. Успехът дойде след феноменални попадения на Асприля и Виана. Първото след слалом „а ла Марадона“, а това на португалеца с неспасяем и техничен шут. Ловчалии показаха,че са се отърсили от разочарованието в евротурнирите и зарадваха публиката с наистина отличен мач

Наставникът Люпко Петрович заложи на офанзивна тактика.В предни позиции той гласува доверие на триото Асприля-Йонсен-Арсенио, подпомагани от колумбийския плеймейкър Рохас. Националът Малинов и Бумал действаха в средата на терена, а в защита мястото на трансферирания Божиков в центъра на отбраната бе заето от младока Пламен Гълъбов.

Литекс започна вихрено мача и от самото начало се хвърли да отбележи бърз гол.В 10-та минута Асприля се освободи от опеката на бранител и нахлу в пенала, но би близо до лявата греда.Малко след това Малинов опита удар извън наказателното поле, но Стоянов сигурно улови.

В 19-та минута отлично включване на Страхил Попов отдясно завърши с прострелно центриране по земя, Асприля засече със шпагат, но покрай десния стълб.

В 26-та минута зрителите станаха свидетели на рядко виждан гол по родните терени, дело на Данило Асприля в стил „Марадона“. Колумбиецът пое топката зад центъра, последователно преодоля петима от Лудогорец и с плътен шут откри резултата.

Три минути по-късно Бьорн Йонсен се извиси с глава при центриране на Рохас, но националният страж изби.

Същото направи и неговият колега Баривиера в 33-та минута, когато сигурно парира силен шут на Препелица. Асприля отново показа дрибъл в 42-та минута срещу трима от гостите, но този път Стоянов хладнокръвно спаси.

В 56-та минута ловчанлии с основание претендираха за дузпа след като Арсенио бе блъснат в гърба при опита си да играе с топката, но сигнал не последва.След това неудържимият по десния фланг Асприля надбяга отбраната, но Йонсен не можа да засече.Секунди по-късно норвежецът опита нелош удар по земята, но в аут.

Срещата се поизнерви, а в 70-та минута от скамейката бе отстранен Люпко Петрович, който реагира срещу груб фаул и опасно влизане на Александров срещу Арсенио.

Двамата наставници направиха и смени за да пуснат по-свежи футболисти. В игра за ловчанлии последователно се появиха Никола Колев, Диого Виана и Красимир Станоев.В последните минути ловчанлии умело затвориха подстъпите към вратата си, опитвайки с опасни контри да нокаутират гостите.

В 86-та минута резервата Диого Виана с неспасяем шут препарира Стоянов , покачвайки резултата на 2-0. Португалецът имаше вече вдигнат жълт картон, но в еуфорията си съблече фланелката и се наложи да бъде изгонен от игра.

Литекс – Лудогорец 2-0

1-0 Данило Асприля (26)

2-0 Диого Виана(86)

1-ви кръг „А“ група, Градски стадион Ловеч, 2000 зрители, Гл.съдия:Станислав Тодоров

Литекс: Винисиус Баривиера, Страхил Попов, Рафаел Перез, Пламен Гълъбов, Иван Горанов, Петрус Бумал, Кристиян Малинов, Хенри Рохас(57-Никола Колев), Данило Асприля, Бьорн Йонсен(77-Станоев), Арсенио Нунеш(69-Виана)

Лудогорец: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Александър Александров, Козмин Моци, Браян Ангуло, Светослав Дяков, Андрей Препелица(59-Вандерсон), Марселиньо, Джоди Лукоки(68-Кишада),Цветелин Чунчуков, Върджил Мисиджан