litex2302142PFC Litex

Литекс започна с летящ старт пролетния полусезон на шампионата. Оранжевите бяха с класа над Берое и спечелиха с класическото 3-0. Фантастичен дебют срещу заралии направи новото попълнение Данило Асприля. Бързоногото крило бе неуловимо за гостите и буквално се подигра с тях на няколко пъти. Колумбиецът заби два страхотни гола за успеха след индивидуални акции и слалом през цялата защита на заралии.С попадение започна сезона и националът Симеон Славчев, който изведе тима с капитанската лента. Със спечелената победа Литекс съкрати пренината на лидера Лудогорец, който вече му води  само с 1 точка.

Наставникът Златомир Загорчич заложи в центъра на отбраната на опитна двойка в състав от Николай Бодуров и Пламен Николов, докато Божиков се завърна на левия фланг. В халфовата линия пък редом до Славчев и Джазула оперираше младокът Никола Колев. Нападателното трио на ловчанлии стартира с колумбийците Джордан и Асприля, както и с Момчил Цветанов по лявото крило.

Двубоят започна с няколкоминутно закъснение заради невъздържаното поведение на старозагорските фенове, които обстреляха със серия от бомбички терена и се наложи делегатът  на срещата да ги предупреждава. В 21-та минута Литекс поведе в резултата след невероятен гол на Данило Асприля. Новото попълнение на тима се разписа след каскада от финтове в наказателното поле, при които направи за смях цялата отбрана на гостите и от малък ъгъл вкара за 1-0. Три минути по-късно Джордан изтърва идеален шанс да покачи. Той открадна топката в центъра и напредна сам срещу вратаря, но Караджов спаси.

В 29-та минута оранжевите вече водеха с 2-0 след гол на Славчев. Националът  поде атака с Джазула, след което Цветанов пусна прострелно в пенала и за талантливият български халф не бе проблем да прониже Караджов.В даденото продължение на първото полувреме Данило Асприля сътвори нов уникален гол. Латиноамериканецът навърза пак целия дефанс на Берое и хладнокръвно пусна топката покрай вратаря за класическото 3-0.

След почивката ловчанлии продължиха да доминират срещу беззъбия си съперник, който заигра по- прибрано от страх да не инкасира още попадения. В 67-та минута Уилмар Джордан пак нямаше късмет да порази вратата и стреля в аут. Повторен дебют направи и завърналият се от Турция бразилец Том.До края на мача интересните моменти намаляха и до по-сериозни опасности пред двамата вратари не се стигна.

 

Литекс Ловеч – Берое Ст.З  3 – 0

1-0  Данило Асприля (21)

2-0  Симеон Славчев (29)

3-0  Данило Асприля (45)

 
24 кръг, Градски стадион Ловеч, 1500 зрители

Съдии: Ив.Стоянов, Стоилов, Вангелов, Георгиев, ДАС: Денев, Давидов

Ж.к: За Литекс: Пл.Николов, За Берое: Спировски, Пенев

Литекс: Александров, Стр.Попов, Бодуров, Пл.Николов, Божиков, Славчев, Н.Колев, Джазула (70-Златинов), Асприля, Джордан (80-Манолов), Цветанов (61-Том)

Берое: Караджов, Иванов, Зафиров, Пенев, Елиаш (83-Аясс), Спировски (75-Костаднов), Динков (71-Керкар), Зехиров, Мартинс, Костов, Андонов