verigi2711131Леките моторни превозни средства да се движат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета през Троянски проход, за това информират от АПИ.

15 снегорини почистват автомагистрала „Хемус“ от изхода на София до тунел „Топли дол“. Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Всички моторни превозни средства, пътуващи през прохода „Петрохан“ трябва да бъдат с вериги. Задължително с вериги трябва да са и леките автомобили през прохода „Рожен“.

 Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по път II-37 Батак – Доспат, път III-197 Гоце Делчев – Доспат – Борино – Тешел, път III-866 Девин – Михалково и проход „Печинско“.

Дежурните в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ са приели на тел. 0700 130 20 над 550 обаждания от 23 часа на 26 ноември до 9 часа на 27 ноември. През изминалата нощ 659 бр. машини са почиствали републиканската пътна мрежа.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.

 Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.