Росица Сейзинска

И в нашето село Апостолът е намерил верните, силни духом и борбени българи, с които гради своята революционна комитетска мрежа. Един от най-доверените хора е куриерът му – йеромонах, а в последствие и игумен на Троянския манастир – отец Давид, родом от с. Вратца /сега Стефаново/. Той е довел Васил Левски с. Вратца и поддържал връзката му с врачени.

В къщата на Петко Зулчев, която е купена от Минковци, е основан таен революционен комитет. Председател на тайната организирана група е Минкоалу /Минковски/. Левски е минавал през селото, придружен от близкия си другар Матей Миткалото, срещал се  е и с Кольо К. Минчев и Радой К. Желязков. И двамата до края на живота си разказват незабравимите спомени от докосването до Апостола.

Сподвижник на Васил Левски, верен куриер, придружител и охранител  е йеромонах Давид /със светско име Димитър/. Син на Мара Карачорска и Бою Капуковски от с.Вратца. Бил здрав и весел селянин, става деен член на революционния комитет в Троянския манастир. Игуменът Макарий го цени много и му възлага куриерска и разузнавателна дейност. Най-верният ятак и другар на дякона Васил Левски, заедно с него основават революционен комитет и в с. Вратца. През 1906-1907г. е игумен на Троянския манастир. Подарил на черквата в родното си село закупен от него руски сребърен кръст с посветен надпис. Като игумен, йеромонах Давид със свои средства направил каменната настилка в нартиката на храма.

1 коментар

Comments are closed.