bukvar2402141Павлин Иванов

Напоследък четем и слушаме как една част от българските граждани биха били се затруднили да разбират, когато им се говори на български. Няма значение дали става въпрос за предизборна кампания, новини или нещо друго.

Замислих се за абсурдността на подобна теза.

Ако се фокусираме само върху крайният резултат, а именно, че в определени райони на страната, българският е чужд и неразбираем език, би трябвало да се замислим сериозно и да изведем някакви изводи по темата.

Нека започнем от по-простичкото – как протича живота на един човек. Ражда се, научава се да ходи, да говори. Отива в детска ясла, детска градина, следва евентуално училище и т.н. Важно е да отбележа, че образованието в България е на български език! При това – задължително!

В живота на всеки българин, доста често се налага да попълва всевъзможни документи и то само и единствено на български език.

Изведнъж, през 2014 година на 21-век, в страна от ЕС, се оказва, че една голяма част от населението на България не можела да говори и да пише на български език?

 

Не разбирам!

 

Какво образование са получили НЕговорещите и НЕразбиращите български?

Кой им е дал книжки за автомобил, след като има изискване за завършено образование, а това предполага някаква, дори и минимална степен на разбиране и писане на български?

По тази логика, още малко и ще излезе, че трябва и пътните знаци, освен на български в България да бъдат и на майчин език, за да може да стигне НЕговрещ и НЕ разбиращ български език български гражданин от точка А до точка Б?

 

Не разбирам и как след като една част от населението, според определени политици не разбира български, попълва всевъзможните си документи – помощи, заявления, молби …?

 

Ако се доверим на мнението на същите тези политици, изповядващи острата нужда да се агитира на майчин език, изниква едни много логичен и прост въпрос:

Къде по-дяволите беше държавата, образованието, институциите през последните 25 години, щом днес има нужда някой да превежда от български на майчин език нещо? Това сега ли го разбираме?

На тази плоскост на размисъл, може да се направят поне два прости извода:

–          Политиците уж представляващи НЕговорещите и НЕразбиращите български език ги държат умишлено в изолация десетилетия. На това отгоре, очевидно са се вклинили, заемайки една много малка, но изключително съществена роля на ПРЕВОДАЧИ, както в буквален, така и в преносен  смисъл

–          Къде дремят всички останали българи, говорещи и разбиращи собственият си, роден език? Не си ли дават сметка, че те имат може би много по-голяма вина за разпалването на етническо напрежение в удобни моменти само с безразличието си и подценяване на ситуацията?

Когато търсим виновник за нещо, хубаво е освен да виждаме това, което ни се показва, а именно очевидното, т.е. че някой ни е виновен, да погледнем много дълго и сериозно в огледалото. Може би ще осъзнаем най-после, къде е заровено кучето!

 

1 коментар

  1. Знаеш ли как ми се живее,
    За да се наслаждавам на кървавия изгрев,
    Да живея само за да обичам
    Всички, които са близо до мен

    Знаеш ли как ми се живее,
    За да се събуждам рано сутрин до теб,
    и да сваря ароматно кафе,
    Докато все още спи целия свят

    Знаеш ли как ми се живее,
    Така, както не го пише по книгите,
    Ще раздам всичко, което притежавам,
    За да ме запомнят дори и децата.

    Знаеш ли как ми се живее,
    Дори когато съм на смъртно легло,
    Ще се изправя, за да обявя на всички,
    «Ще се върна дори от онзи свят»

    Знаеш ли как ми се живее
    Дори в онази съдбовна минута
    Ще забравя всичко лошо, на всеки ще простя
    Само в опрощението е нашето спасение

    Знаеш ли как и се живее,
    На спящата вишня в зимната градина,
    За да разцъфти през пролетта
    Това дърво за нов живот.

    https://www.youtube.com/watch?v=8dVtBAWbZ14

Comments are closed.