cvetnicakumichka28041367Културният и спортният календар на община Ловеч за 2014 г. влизат за обсъждане в общинския съвет. Проектът на Календара на културните събития включва 31 събития и издаването на три алманаха на обща стойност 76 350 лв. 49 инициативи за 32 6000 лв е предложението на проекта за Календара на спортно-туристическите дейности на общината. Предложенията за двата календара са на кмета Минчо Казанджиев. Културния календар първо ще гледат в постоянните комисии по бюджет и финанси и по образование, култура, младежта и децата, а спортния – в комисиите по икономическа политика и евроинтеграция и по здравеопазване и социални дейности.

Сред събитията, предложени да влязат в Културния календар, са „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2014 г.“, традиционният пролетен празник Цветница, връчването на персоналната награда за деец на културата „Ловешки меч“, 10-ият юбилеен национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“, постановката „Тартюф“ на Драматичния театър, Дните на книгата „Ловеч чете“, честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, на 129-годишнината от Съединението на България и провеждането на бардфеста „Поети и китари“, честването на 106-годишнината от обявяването на независимостта на България и провеждането на Варошлийски вечери 2014.

Предвижда се издаването на три алманаха – за литература, за култура „Мостове“ и за детско творчество.

Средствата за реализиране на Календара се осигуряват от бюджета на община Ловеч от „Други дейности по културата“, той се актуализира месечно и предвидените средства по отделните събития може да се прехвърлят от едно към друго при икономия или недостиг.

Календарът на културните събития на община Ловеч реализира и подкрепя събития с местна значимост, с национално и международно значение, както и културни прояви, посветени на важни годишнини, национални, официални и традиционни празници, юбилеи на културни институти, художествени състави и личности. Разработен е на базата на утвърдени от кмета Правила за разработване и финансиране на събития и дейности от Културния календар на община Ловеч. Правилата определят начините за разработване на национални и местни празници чрез създаване на работни групи, включващи представители на учебните заведения, културните институти и други заинтересовани страни, и условията, реда и критериите за включване и финансиране на събития и дейности на конкурсен принцип.

В предложението си до общинския съвет кметът Минчо Казанджиев посочва, че основен акцент при изготвянето на Културния календар е да се обезпечи и гарантира активното присъствие на професионалните институти чрез утвърдените и уникални за града събития, да бъдат подпомогнати за реализиране нови форми на представяне и популяризиране на създадените от тях привлекателни културни продукти. Чрез включването на конкретни прояви се постига баланс между видовете изкуства и равнопоставеност на творците и културните организации. Създават се условия за развитието на любителското творчество. Насърчава се устойчивостта на културните събития и реализирането на нови иновативни културни продукти. Осъществява се подкрепа за усвояването на нови територии и културни пространства, междукултурното сътрудничество и обмен. Приоритет е творческата работа с децата и младите хора и активното им участие в културния живот на общината.

Календарът на спортно-туристическите дейности на община Ловеч включва турнири и състезания, чието реализиране цели съхраняване на спортните традиции в общината. Той е ориентиран към подпомагане дейността на спортните клубове за повишаване ефективността от общественополезната им дейност и създаване на възможности за откриване на перспективни деца и към създаване на условия за предизвикване интереса на децата към двигателна активност, подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност.

Средствата за обезпечаване на календара се осигуряват от бюджета на общината – 7350 лв от функция „Образование“ – ОДК, и 25 250 лв от функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“. При реализация на икономии средствата може да се използват за други прояви и състезания.

Кметът предлага още на общинския съвет да даде съгласие да бъдат отпуснати за 2014 г. 20 000 лв от бюджета на общината (параграф „Други субсидии и плащания“), които да се разпределят по Правилника за условията, реда и критериите за финансово подпомагане дейността на спортните клубове, приет с решение от септември т. г.

Сред събитията, планирани в Спортния календар, са участие на ученически отбори в областни, зонални и национални етапи на Ученическите спортни игри за учебната 2013/2014 г., детският спортен празник „Пламъчета сини“, открит международен турнир по шахмат, традиционният турнир по футбол на малки врати в Спортната зала за купа „Васил Левски“ с участието на училищни отбори от цялата страна, 23-ият национален турнир по акробатичен рокендрол за купата на община Ловеч, награждаването на 10-те най-добри спортисти на Ловеч за 2013 г., турнир-мемориал по хандбал за жени за купа „Герасим Цветанов-Геро“, турнир по хандбал за мъже в памет на Виктор Симеонов.

Календарът на спортно-туристическите дейности на община Ловеч за 2014 г. е разработен в съответствие с Националния календар на извънучилищните дейности на Министерството на образованието, Националния спортен календар и календарите на съответните федерации, към които са лицензирани спортните клубове в общината.

1 коментар

Comments are closed.