kmet110121Въпреки че, нито културният, нито спортният календар са обявени публично, “Ловеч днес” предлага на вашето внимание двата документа. Препоръчвам ви да се запознаете с тях: Календар на спортно-туристическите дейности 2015 г и Календар на културните събития 2015 г.

Културният и спортният календар на община Ловеч за 2015 г. влизат за обсъждане в общинския съвет. Проектът на Календара на културните събития включва 39 събития и издаването на три алманаха и една рекламна брошура с най-ярките културни събития през годината. Средствата за реализиране на календара са в размер на 101 320 лв. 52 инициативи за 42 000 лв е предложението на проекта за Календара на спортно-туристическите дейности на общината.

     Предложенията за двата календара са на кмета Минчо Казанджиев. Те ще бъдат гледани първо от постоянните комисии по бюджет и финанси, по образование, култура, младежта и децата и (само спортния) по здравеопазване и социални дейности.

     Сред събитията, предложени да влязат в Културния календар, са „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2015 г.“, когато (8-11 май) ще гостуват студио „Примо“ и Максим Ешкенази, Софийската опера и балет със „Зорба гъркът“, Хилда Казасян и Руслан Мъйнов и Росалина Мочукова с Държавна опера – Стара Загора. Друго значимо събитие е отбелязването на 100 години от Първата световна война. На 28 юни ще видим историческа възстановка на мобилизационен лагер за прием и окомплектоване на мобилизирани войници от 34-и пехотен троянски полк. В периода 17-24 април ще отбележим 145 години от създаването на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. През юни ще бъде връчена за пръв път новоучредената национална литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“. През юли ще се проведе Седмица на балканското кино, а в периода юли – септември в Ловеч ще има Лятно кино, ще видим редица български ленти.

     В Културния календар са още традиционният пролетен празник Цветница, връчването на персоналната награда за деец на културата „Ловешки меч“, 11-ият национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“, честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, на 130-годишнината от Съединението на България и провеждането на бардфеста „Поети и китари“, честването на 107-годишнината от обявяването на независимостта на България и провеждането на Варошлийски вечери 2015.

     Както и тази година, ще бъдат издадени три алманаха – за литература, за култура „Мостове“ и за детско творчество.

Средствата за реализиране на Календара се осигуряват от бюджета на община Ловеч, той се актуализира месечно и предвидените средства по отделните събития може да се прехвърлят от едно към друго при икономия или недостиг.

     Календарът на културните събития на община Ловеч включва чествания на националните и официалните празници на България, както и отбелязване на важни годишнини, свързани с исторически събития и личности. Подкрепя и реализира събития с местно, национално и международно значение. Разработен е на базата на утвърдени от кмета Правила за разработване и финансиране на събития и дейности от Културния календар на община Ловеч. Правилата определят начините за разработване на национални и местни празници чрез създаване на работни групи, включващи представители на учебните заведения, културните институти и други заинтересовани страни, и условията, реда и критериите за включване и финансиране на събития и дейности на конкурсен принцип.

     В предложението си до общинския съвет кметът Минчо Казанджиев посочва, че чрез включването на конкретни прояви в календара се постига баланс между видовете изкуства и равнопоставеност на творците и културните организации. Създават се условия за развитието на любителското творчество. Насърчава се устойчивостта на културните събития и реализирането на нови културни продукти. Осъществява се подкрепа за усвояването на нови културни пространства, за междукултурно сътрудничество и обмен. Приоритет е творческата работа с децата и младите хора и активното им участие в културния живот на общината.

     Календарът на спортно-туристическите дейности на община Ловеч включва турнири и състезания, чието реализиране цели съхраняване на спортните традиции в общината. Той е ориентиран към подпомагане дейността на спортните клубове за повишаване ефективността от общественополезната им дейност и създаване на възможности за откриване на перспективни деца и към създаване на условия за предизвикване интереса на децата към двигателна активност, подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност.

     Средствата за обезпечаване на календара се осигуряват от бюджета на общината – 6550 лв от функция „Образование“ – ОДК, и 35 450 лв от функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“. При реализация на икономии средствата може да се използват за други прояви и състезания.

     Кметът предлага още на общинския съвет да даде съгласие да бъдат отпуснати за 2015 г. 30 000 лв от бюджета на общината (параграф „Други субсидии и плащания“), които да се разпределят по Правилника за условията, реда и критериите за финансово подпомагане дейността на спортните клубове.

     Сред събитията, планирани в Спортния календар, са участие на ученически отбори в областни, зонални и национални етапи на Ученическите спортни игри за учебната 2014/2015 г., детският спортен празник „Пламъчета сини“, открит международен турнир по шахмат, традиционният турнир по футбол на малки врати в Спортната зала за купа „Васил Левски“ с участието на училищни отбори от цялата страна, награждаването на 10-те най-добри спортисти на Ловеч за 2014 г., турнир-мемориал по хандбал за жени за купа „Герасим Цветанов-Геро“, турнир по хандбал в памет на Виктор Симеонов. Сред спортните събития са още 24-ият национален турнир по акробатичен рокендрол за купата на община Ловеч, зоналното състезание по карате – Зона Север, и лекоатлетическите бягания „Ловешка крепост“.

     Календарът на спортно-туристическите дейности на община Ловеч за 2015 г. е разработен в съответствие с Националния календар на извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката, Националния спортен календар и календарите на съответните федерации, към които са лицензирани спортните клубове в общината.