podkrepa2409131В разпространена до медиите декларация на учителският синдикат към КТ “Подкрепа” се казва:

“Политическа чистка на началниците на  Регионалните инспекторати по образование в България започват от МОН. Идеята е новите началници на инспекторати по образование да са членове на БСП или коалиционен партньор. След като отмениха на бърза ръка обявените конкурси за директори на училища, сега МОН започва структуриране на инспекторатите, като след това същите политически принципи ще бъдат приложени към бъдещите директори на училища.

Министерство на образованието предложи с лека ръка по 10 000 лева на Началници на инспекторати, които са били назначавани от партия „ГЕРБ“, за да се откажат от работата си. Тази сума беше пожертвана, не поради излишества в бюджета на МОН, а поради силното желание да се направи политическото пренареждане на ръководителите в системата в интерес на БСП. За длъжността началник на инспекторат няма изискването, дори за 10 години педагогически стаж, изискване необходимо за най-ниската учителска кариерна длъжност „Старши учител“.

Наказателната чета от дирекция човешки ресурси на МОН използва методи от бившия тоталитарен режим като заплахи, манипулативни предупреждения, дори на места се опитват да разбиват врати, за да могат да връчат заповеди за уволнения. Този стил на МОН, безкрайно нарушава човешките права и гради визия, която категорично не кореспондира с нормалния социален диалог и демократично управление.

Аргументите на лидера на БСП Сергей Станишев, е че сменяните началници са „калинки“ от ГЕРБ, но логичния извод който се налага, е че управляващите сменят едни „калинки“ с други „калинки“.

Синдикат „Образование“ е възмутен от целия този политически реваншизъм, в който липсва и капка професионализъм, защото категорично сега в началото на годината не е времето да се разлюлява образователната система със смяна на началници и директори.

Синдикат „Образование“ настоява за ясни професионални и прозрачни правила при назначаването на началници на РИО и директори на училища, по отношения техния ценз и професионализъм, за да се спре „калинизирането“ на системата.

КТ „Подкрепа“”