OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кристина Атанасова от 11 години живее в САЩ, но се вълнува видимо от проблемите на българското общество. Преди броени дни тя беше в Ловеч и се срещна за кратко с кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и зам.-кмета Цветан Георгиев. Придружаваше я Генчо Лазаров, двамата се познават отдавна и са радетели на въвеждането на електронно гласуване за българите в чужбина.

Оказва се, че Кристина Атанасова е свързана с Ловеч и по друга линия. Тук е била къщата на генерал Васил Атанасов, участник в Първата световна война и после в Балканската война. Генералът се пада дядо на нейния съпруг Богдан Атанасов.

Къщата на Васил Атанасов е била някъде във „Вароша”, след войните през 20-те години на миналия век висшият офицер благородно я оставил на своя домакин. Така този ловчалия, заедно с жена си, стопанисвали къщата и имота дълги години. Съпругата на домакина – баба Фицка, била известна със своя чепат характер, много опака жена, разказа днес Кристина.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Друг интересен детайл от живота на дамата е нейната преводаческа дейност. Тя е работила към военния отдел на Американското посолство в България от 1995 до 2000 г. Така е станала свидетел на преговорите за присъединяването на България към структурите на НАТО. Участвала е в конференциите между Министерството на отбраната на България и Американското министерство на отбраната в Гарминшпартенкирхен, където е седалището на НАТО за Европа.

Кристина Атанасова пристигна в Ловеч с приятни очаквания. Познава Генчо Лазаров още от Калифорния – двамата заедно работят в САЩ за една и съща българска кауза. Не за първи път е в Ловеч, идвала е преди 15 г. и намира града за много хубав.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След 2005 г. Кристина Атанасова живее в Калифорния, но продължава да работи за българското общество чрез едно сдружение, което се нарича „Висока избирателна активност“. Атанасова отговаря за дейността в Северна Калифорния, Генчо Лазаров за Южна Калифорния. Целта е да се мобилизират българите, живеещи в Калифорния, за да участват в изборите електронно.

Затова Кристина бе особено развълнувана, тъй като тези дни в Народното събрание се решава дали ще се приеме Закон за електронното гласуване.

„Трябва да знаете, че този закон ще улесни много българи. Само в Лос Анжелис в моя район живеят над 35 хил. българи. В частта на Генчо живеят около 10 хил., така че общо са над 50 хил. българи в Калифорния. Ако могат да гласуват, това ще промени нещата в България“, твърди Кристина Атанасова.