OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Всеки месец община Ловеч плаща за обслужване на своите дългосрочни кредити по 88 892.21 лв., което на годишна база прави общо към 1 066 000 лв., а това е сериозна сума, съобщи днес на брифинг кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. За момента общината се справя успешно с тази задача, тя има право на не повече от 15 процента от местните приходи за обслужването на кредити, в момента те са близо 11 процента.

Всичко това обаче поставя общината през новия програмен период в затруднено положение, затова е наложително дългът да се преструктурира. Трябва и да се приключат някои договори, за да осигури общината собствено участие в нови проекти.

Общата сума за погасяване по всички дългове възлиза на 6 327 822.03 лв. (главница). Падежите изтичат през годините различно – в периода от 2018 г. до 2030 г.

Общо кредитите на общината са по шест договора – четири по фонд ФЛАГ, един по енергийна ефективност и един с „Десия“ за осветление, уточни кметът.

За месец и половина управление на общината са излезли и други сериозни проблеми по управлението на общинската собственост и отдаването под наем, съобщи Маринова. Някои помещения са натрупали огромни сметки за електрически ток за отопление и осветление, тъй като наемателите плащат само наемната цена, но не и консумативите. Задачата е поверена на зам.-кмета Цветан Георгиев, който ще пристъпи към конкретни действия.

 

5 коментара

  1. И нека когато преписвате статия от другия медия да я проверявате за грешки – банка ” Десия” не съществува.

  2. Не виждам в какво е ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО на дълга.Изредените цифри също не дават никакво основание за КМЕТСКИТЕ тревоги.Общината си е плащала и продължава да погасява безпроблемно задълженията си при ползването само на „близо 11 %,вместо полагащите се 15 % от местните приходи“.Значи остават НЕПОЛЗВАНИ повече от 4 %! Има следователно резерв и то не малък.
    Преструктурирането на общински дълг е нещо много,много различно от това,което ни обяснява кметицата.Ама така е то.Финансите не са за всеки. Като „изчисти“способния си и признат и в рамките на Националното сдружение на общините финансист, ръководител на дирекция Д.Димитров, гафовете на Кметицата ще са все повече.Факт!

Comments are closed.