Честит празник! Честит имен ден на хората с цветни имена!

Днес за Ловеч е специален ден! Цветница – дългоочаквана, пъстроцветна, желана и обичана. Такъв е нашият празник, а точно заради него, море от хора още от сутрешните часове залива улиците и площадите на града ни.

Хиляди гости посрещна Ловеч за най-пъстрият си празник – Цветница. В 11.00 ч. от храм “Св. св. Кирил и Методий” в центъра на град към пешеходният мост тръгна шествие, водено от Градския духов оркестър, кмета на града, Ловчанския митрополит и множество хора.

На Пешеходния мост се проведе един от най-атрактивните ритуали – “По вода”. Десетки момичета участвали и вчера в лазаруването, облечени в народни носии и окичени с върбови клонки, изпълниха ритуала от обичая „Кумичене”, хвърляйки в река Осъм своите венчета. Най-напред по течението на водата се понесе венчето на Биляна и така тя стана Кумичката на Ловеч на 2017 г.

По стара традиция, от стомната украсена с пролетни цветя, напет момък напи от водата на Кумичката.
Още там, на Пешеходния мост, Кумичката поведе хорото празничното хора, след което множеството се отправи водено от Духовата музика към площад “Тодор Кирков” в стария квартал “Вароша”, където празникът официално ще бъде открит от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова.

Днес празникът продължава с множество събития на всички централни площади в Ловеч.